Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Manfred Honeck este dirijorul Orchestrei Simfonice din Bamberg - 1 iulie 2014

Publicat: miercuri, 18 Iunie 2014 , ora 17.17

"Care este contribuția unei orchestre la dezvoltarea muzicii?

Ca dirijor le arăți celor din orchestră cum anume trebuie să cânte, le arăți ce instrument are prim-planul; e ca într-o familie. Creăm muzică și dacă avem ocazia să o facem în fața unui public atunci este și mai frumos. Dacă vorbim de înregistrări, ele sunt întotdeauna aceleași. Când dirijez în fața unui public, acesta reacționează diferit; pot fi supărați pe mine, pot fi bucuroși… totul se întâmplă atunci.

E clar că atunci când vorbim de un ansamblu important, problema nu este să citești partitura pe care o ai în față, ci cum o citești; e la fel ca mesajul pe care îl transmite dirijorul. Una e să spui "trebuie să cânți mai bine !" și alta e să le zâmbești și să le dai doar câteva indicații. De fiecare dată caut interpretarea cerută de partitură - dacă e o muzică frumoasă, trebuie să cântăm superb, iar dacă e un mesaj trist, noi trebuie să arătăm o mai mare tristețe. Emoțiile sunt cele mai importante"

Manfred Honeck vorbind despre orchestră și despre activitatea unui dirijor. În 1 iulie 2014 muzicianul austriac se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice din Bamberg într-un concert ce va avea loc la "Concertgebouw" din Amsterdam. În program figurează Uvertura "Coriolan" și Simfonia a VII-a de Ludwig van Beethoven și Concertul pentru 2 piane și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. În postură solistică vor evolua frații Arthur și Lucas Jussen, doi tineri pianiști care au impresionat încă de la debutul cu Orchestra Regală Concertgebouw.

În transmisiune directă, sub genericul Scena Europeană - concertul Orchestrei Simfonice din Bamberg dirijată de Manfred Honeck este la Radio România Muzical - marți, 1 iulie de la ora 21:00. Comentează Anca Ioana Andriescu. Concertul poate fi reascultat până în 7 iulie aici.

Lucian Haralambie