Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Concert In Memoriam Sir Colin Davis - 28 mai 2014

Publicat: joi, 22 Mai 2014 , ora 17.47

"Este esențial să fii pasionat de muzică și să îți placă oamenii care o cântă. Dacă pleci din acest punct restul poți construi... Există ideea că dirijorii sunt oameni foarte puternici, temperamentali. De fapt, acestea sunt dezavantajele unui om puternic. Este o absurditate, în ceea ce mă privește. Nu sunt de părere, acum, că dacă esți <<puternic>> ai vreo influență asupra muzicii. Mie îmi place să dirijez...

Care sunt compozitorii la care vă întoarceți de fiecare dată și ce anume vă atrage la muzica lor?

E clasica exprimare: "e o muzică foarte bună"... depinde, în opinia mea, de echilibrul dintre latura emoțională și cea intelectuală. Aici ne întoarcem de fiecare dată la Mozart, care a demonstrat o libertate deplină în tot ceea ce făcea. Bineînțeles este Haydn, este Beethoven... și lista poate continua."

Sir Colin Davis - un dirijor a cărui carieră se confundă cu Orchestra Simfonică din Londra. Prima oară a stat la pupitrul ansamblului în 1959, iar cinci ani mai târziu a condus primul lor turneu mondial. În 1975 devenea dirijor invitat permanent și în 1995 era numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Londra, post pe care l-a ocupat până în 2006, atunci când a fost numit președintele ansamblului. Concertul care a marcat împlinirea a 50 de ani de la prima apariție a lui Sir Colin Davis la pupitru a reunit muzicienii de atunci cu cei din generațiile anterioare într-un eveniment găzduit de Barbican Hall.

Opera "Fidelio" de Ludwig van Beethoven, lucrări de Berlioz - Damnațiunea lui Faust și Simfonia "Romeo și Julieta", simfoniile lui Dvorak, Recviemul și opera "Falstaff" de Giuseppe Verdi - toate sunt pagini din discografia semnată de Sir David Colin și Orchestra Simfonică din Londra. Ultima lucrare menționată i-a adus dirijorului și un premiu Grammy pentru cea mai bună înregistrare a unei opere în anul 2006.

14 aprilie 2013 - este data la care dirijorul a părăsit această lume. În 28 mai 2014, Radio România Muzical vă invită să ascultați înregistrarea unui concert In Memoriam Sir Colin Davis susținut de ansamblul britanic de care a fost legat întreaga viață. Uvertura "Corsarul" de Hector Berlioz și Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, cu Nikolaj Znaider solist și dirijor, sunt două dintre lucrările înregistrate în iunie 2013 la "Barbican Hall". Ascultați concertul Orchestrei Simfonice din Londra sub genericul Scena Europeană - miercuri, 28 mai, începând cu ora 21.00. Realizator Hajnalka Kerekes.

Lucian Haralambie