Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul și compozitorul Constantin Bobescu - Arpeggio, 21 mai

Publicat: vineri, 16 Mai 2014 , ora 14.21

Personalitate distinctă în cultura noastră muzicală, Constantin Bobescu descinde dintr-o importantă familie de artiști-muzicieni. Tatăl său, Aron Bobescu, a fost întemeietorul uneia dintre primele trupe de operetă românească.

Constantin Bobescu i-a primele lecții de vioară la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea fraților săi - Aurel și Jean Bobescu, apoi cu Eduard Caudella. În anul 1918 debuta la Iași în calitate de violonist concertist sub bagheta lui George Enescu, interpretând alături de Orchestra simfonică ieșeană Concertul în Mi major pentru vioară și orchestră de Bach. În urma acestui debut de bun augur obține o bursă de studii la Paris. Se știe, de asemenea, că Enescu, atunci când și-a creat cvartetul în România, l-a ales pe Constantin Bobescu printre membrii lui.

O trăsătură a personalității muzicale a lui Constantin Bobescu este versatilitatea talentului său, revărsându-se în toate direcțiile cu aproape aceeași intensitate - atât ca violonist, prin întinderea și diversitatea repertoriului de la preclasici la contemporani, cât și ca manifestare în alte domenii ale muzicii: compozitor, profesor de vioară, dirijor, muzicolog.

Compozițiile sale sunt numeroase și variate - opere, muzică vocal-simfonică, muzică de film și muzică de cameră. Pe lângă compoziție, Constantin Bobescu a desfășurat o neobosită activitate educațională, fiind profesor de vioară la conservatoarele de la Cernăuți și Brașov.

Un alt fapt important pentru noi din biografia marelui muzician român - comparat deseori cu Enescu sub raport violonistic - este acela că a fost vreme de aproape 40 de ani dirijorul orchestrelor Radioteleviziunii Române.

Constantin Bobescu s-a manifestat, de asemenea, ca muzicolog și publicist în presa de specialitate.

Recunoașterea valorii sale pe plan internațional ca violonist și muzician se vădește în faptul că fotografia sa și un fragment din compozițiile sale se află expuse în Muzeul Internațional al Muzicii din Londra.

"Secolul al XIX a fost secolul savanților, artiștilor, al filosofilor. Într-un cuvânt, al oamenilor mari. Eu m-am născut la sfârșitul secolului acesta, în 21 mai 1899. M-am grăbit, deci, cât am putut, să nu pierd trenul și… până la urmă, l-am prins, ca să pot spune că fac și eu parte puțin din acest Secol măreț." - câteva rânduri desprinse din cartea autobiografică "O viață… un destin"

Imaginea sa luminoasă și caldă, amabilitatea și umorul, exigența și, totodată, îngăduința care îi erau caracteristice au rămas vii în mintea celor ce au avut șansa să-i fie contemporani.

În 21 mai 2014, sărbătorim 115 ani de la nașterea muzicianului Constantin Bobescu. În prea puține rânduri am încercat o schiță de portret. În completarea ei vă invităm să vă bucurați, în cadrul rubricii "Filă de calendar" realizată de Anca Ioana Andriescu, de două dintre lucrările compozitorului român - Joc moldovenesc și Trei schițe simfonice - interpretate de Orchestra de Cameră Radio condusă chiar de Constantin Bobescu.

Arpeggio, 21 mai, ora 10.00.

Gina Macsențian