Arhivă : Recomandări Înapoi

Radu Lupu este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 19 mai 2014

Publicat: miercuri, 14 Mai 2014 , ora 15.21

S-a spus despre el că este artistul care "a adus cel mai aproape muzica de vorbire". Pianistul Radu Lupu (n. 30 noiembrie 1945) este luni, 19 mai, "Interpretul Zilei" la Radio România Muzical.

Concursul internațional de pian Van Cliburn, ediția 1966, Festivalul Internațional "George Enescu", ediția 1967, Concursul Internațional de pian de la Leeds, ediția 1969 - la fiecare dintre ele a obținut locul I, dar lista este mult mai lungă. De menționat este și Premiul Grammy, ediția 1995, pentru "Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului", cu Sonata în Si bemol major și Sonata în La major la patru mâini, ambele de Franz Schubert, cea din urmă interpretată cu Daniel Barenboim, legat de Radu Lupu printr-o prietenie ce datează din 1970.

Tot lui Baremboim i se atribuie meritul de a-l readuce pe Radu Lupu la Festivalul Internațional "George Enescu", ediția 2013. "Eu vin să dirijez, dacă tu vii să cânți" - sunt cuvintele care l-au convins atunci. Rezultatul - unul spectaculos! Radu Lupu, în postura de solist al Capelei de Stat din Berlin, sub conducerea lui Daniel Barenboim, a deschis ediția cu numărul 21. În aceeași formulă, dar cu un alt program, Radu Lupu a revenit și în cea de-a doua zi de festival la Sala Palatului. Aplauzele ce au durat minute în șir, "Bravo !" în cor - toate au arătat că Radu Lupu este un interpret pe care ni-l dorim mai des pe scenele noastre.

Joan Chissell, de la ziarul The Times, scrie: "Radu Lupu a adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experiență de viață, cu alternanțele sale de dezolare și mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire." Lucrul acesta l-am înțeles în aceeași perioadă, când Radu Lupu, de această dată în recital, a dat viață unor opusuri pentru pian de Franz Schubert, o reprezentație după care rămâne o emoție care nu poate fi descrisă în cuvinte, un recital In Memoriam Mihaela Ursuleasa. Rămâne imaginea unei Săli mari a Ateneului Român plină până la refuz, cu public în picioare, pe scări și oameni care îl ascultau pe Radu Lupu chiar din holul sălii de concert.

Evenimentele nu au fost însă difuzate la radio sau televizor (la dorința artistului), doar cei care au putut fi atunci în sala de concert stând mărturie interpretărilor marelui Radu Lupu. De aceea vă propunem o serie de înregistrări ale pianistului, dintre cele puține ce îi poartă semnătura - luni, 19 mai, în cadrul emisiunii Arpeggio, prezentată de Ana Voinescu. În jurul orei 10:30 Rapsodia op. 79 nr.2 în sol minor de Johannes Brahms și Concertul op.54 în la minor Robert Schumann în versiuni semnate Radu Lupu - "Interpretul Zilei" la Radio România Muzical.

Lucian Haralambie