Arhivă : Recomandări Înapoi

Carlo Maria Giulini este 'Interpretul zilei' - 9 mai 2014

Publicat: miercuri, 30 Aprilie 2014 , ora 11.58

O vioară dăruită lui Carlo Maria Giulini de Crăciunul anului 1919 a inspirat entuziasmul muzical al băiatului de numai cinci ani. A fost începutul drumului pe care a pășit spre a deveni unul dintre cei mai buni dirijori ai secolului XX, distingându-se prin flexibilitatea frazării și prin profunzimea tonurilor pe care le putea scoate de la o orchestră. Notoriu ca și personalitate dictatorială din punct de vedere profesional, Giulini a fost totuși un dirijor iubit pentru umanitatea lui și pentru calitățile lui de muzician.

Tânărul Giulini a progresat rapid, studiind vioara, viola, compoziția și dirijatul la renumita academie Santa Cecilia din Roma. În anul 1932 era deja violist în Orchestra St. Cecilia, evoluând sub mari baghete dirijorale ale vremii. În anul 1940 a câștigat un concurs de dirijat, dar cariera sa muzicală a fost întreruptă de izbucnirea celui de-al doilea război mondial. În pofida faptului că era un pacifist declarat, Giulini a fost recrutat în armata italiană.

După război, conducând orchestre din țară, Giulini a atras atenția unor dirijori legendari precum Arturo Toscanini și Victor de Sabata, ambii sprijinindu-l în carieră. A colaborat pentru o scurtă perioadă cu Opera La Scala din Milano, apoi, pe la jumătatea anilor '50 și-a făcut debutul american cu Orchestra Simfonică din Chicago. A dirijat și la Londra atât la Opera Regală, cât și Orchestra Philharmonia. Cu aceasta din urmă, dirijorul italian a avut o relație profesională desfășurată pe parcursul întregii vieți.

Liniștit în felul său, Giulini avea un foc interior care se manifesta prin felul în care dirija, foc relevat în special în interpretarea sa a Recviemului de Verdi. Giulini a lucrat în mod regulat cu cele mai mari orchestre ale lumii în Berlin, Viena, Amsterdam și Londra, precum și în Statele Unite ale Americii unde a fost directorul muzical al Filarmonicii din Los Angeles între anii 1976 și 1982.

La moartea sa în anul 2005, la vârsta de 91 de ani, ne-a lăsat moștenire o discografie magnifică din repertoriul de operă și simfonic, recompensată de altfel cu numeroase premii internaționale.

9 mai 2014 este ziua în care sărbătorim 100 de ani de la nașterea lui Carlo Maria Giulini. Acesta este și motivul pentru care dirijorului italian îi este dedicată rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii "Apreggio", realizată de Ana Voinescu, de la ora 10.00.
Gina Macsențian