Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. O 'Filă de calendar' dedicată lui Sir Neville Marriner - 15 aprilie 2014

Publicat: miercuri, 9 Aprilie 2014 , ora 11.13

Este primul director muzical al Orchestrei de Cameră din Los Angeles. Numele lui Sir Neville Marriner (n. 15 aprilie 1924) este legat însă de un ansamblu european important la fondarea căruia a contribuit - Academia St. Martin in the Fields. Cum a luat naștere?

"Cred că cel mai mult a contribut frustrarea... eram un grup de muzicieni foarte ambițioși. Aveam nevoie de un loc de muncă și ne asiguram un venit făcând parte dintr-o orchestră simfonică. Atunci însă, cu toții simțeam că nu avem o responsabilitate individuală pentru produsul finit. Am început să lucrăm împreună la mine acasă... repetam din plăcere. Cântam ori de câte ori simțeam nevoia. Jack Churchill - organist și director muzical la St. Martin in the Fields - ne-a sugerat că am putea da, după doi ani, un concert. Inițial am refuzat, dar ne-a convins. Atunci a început povestea Academiei. Apoi a venit vremea când am realizat că acest ansamblu câștigă teren în activitatea noastră. A trebuit să renunțăm la alte angajamente doar pentru a ne întâlni mai des. După apariția primului album am început să primim invitații de a concerta și am realizat că totul este foarte serios."

A studiat vioara. A cântat într-un trio și un cvartet de coarde. În cariera sa a urmat Orchestra Simfonică din Londra, unde a lucrat cu unii dintre cei mai apreciați dirijori ai vremii - Joseph Krips, George Szell și Pierre Monteux, acesta din urmă fiindu-i mentor.

"Ați renunțat la activitatea interpretativă în favoarea baghetei. Ce v-a convins?

Pierre Monteux, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Londra, a venit la unul dintre concertele noastre și mi-a spus <<da, a fost bine… dar de ce nu te ridici să dirijezi corespunzător, în loc să miști tot timpul arcușul>>. I-am mărturisit că nu m-am gândit niciodată la dirijat. M-a invitat în Statele Unite, acolo unde am studiat cu el. De îndată ce ridici bagheta e ca o boală - pierzi contrulul instantaneu. Te simți stăpân pe mult mai multe lucruri, mai ales dacă vorbim de o orchestră mare. Trebuie să păstrezi o legătură cu muzicienii iar cu arcușul nu poți face asta, decât dacă ai repetiții foarte multe. În cazul Academiei, având un succes foarte mare, nu ne mai permiteam acest lucru - la început repetam ore în șir fără să ne dăm seama. În momentul în care am început înregistrările și când ne preocupam pentru bugetele turneelor... a intervenit factorul <<timp>>. Prin simplul fapt că eu eram în fața orchestrei ca dirijor repetițiile se scurtau."

Dirijorul și violonistul Sir Neville Marriner împlinește în 15 aprilie 90 de ani. Radio România îi dedică "O filă de calendar" într-o ediție specială, marți, de la ora 19:00, realizată de Anca Ioana Andriescu.

Lucian Haralambie