Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Îi urăm 'La mulți ani' lui André Previn - 6 aprilie 2014

Publicat: joi, 27 Martie 2014 , ora 16.46

André Previn este fără îndoială un muzician complex: compozitor câștigător a 4 premii Oscar pentru tot atâtea coloane sonore semnate, dirijor remarcabil care a condus de-a lungul carierei ansambluri ca Orchestra Simfonică din Houston, Orchestra Simfonică din Londra sau Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Nu în ultimul rând, André Previn este un pianist îndrăgostit de jazz.

Care dintre aceste activități îi este mai apropiată muzicianului?

"Sunteți cunoscut pentru activitatea dirijorală și cea solistică...

Continuați, continuați...

Vă face plăcere. Sunteți și compozitor. Sunt de părere că acesta a fost începutul traseului dvs muzical...

Și cred că așa se va și încheia. În ultimii 8-10 am scris mai mult decât în cele 3 decenii de dinainte. Călătoresc foarte mult, în acest moment am programate 8 concerte. Dar cel mai mult îmi place să scriu pentru că nu trebuie să mă deplasez foarte mult. Nu îmi pasă unde sunt - pot scrie! Sunt obișnuit să scriu în aeroport. De fapt, atât timp cât am creion și hârtie pot compune oriunde."

Ca pianist, André Previn a apărut în proiecte care implică jazz-ul și muzica de cameră. Art Tatum, Hank Jones, Oscar Peterson și Horace Silver au reprezentat pentru el, după cum însuși mărturisește, modelele din lumea jazz-ului. În sfera muzicii clasice - Mozart, Gershwin, Poulenc și Șostakovici sunt doar câțiva dintre compozitorii ale căror opusuri sunt înregistrate sub semnătura lui André Previn.

A descoperit în timpul stagiului militar că era interesat de dirijatul de orchestră. Avea atunci 22 de ani. Atunci l-a cunoscut și pe Pierre Monteux, cel care avea să-i dea primele lecții de dirijat.

Sâmbătă, 6 aprilie, André Previn va împlini 85 de ani, motiv pentru care Radio România Muzical îi dedică o "Filă de calendar" în cadrul emisiunii Arpeggio de vineri, 4 aprilie, prezentată de Ana Voinescu, de la ora 10:00. André Previn - jazzmanul este subiectul emisiunii Jazz a la carte cu Marina Nedelcu, propusă chiar în ziua aniversării artistului, 6 aprilie, de la ora 12:30.

Lucian Haralambie