Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Frédéric Chopin este 'Compozitorul săptămânii' la Radio România Muzical - din 31 martie 2014

Publicat: miercuri, 26 Martie 2014 , ora 13.03

Spui Frédéric Chopin - spui PIAN. Întreaga activitate a acestui compozitor romantic a fost legată de instrumentul cu claviatură, mărturie stând sutele de pagini dedicate lui.

1 martie 1810 este data de naștere a lui Frédéric François Chopin, fiul lui Nicolas Chopin și Justynei Krzyżanowska. Pe când Frédéric avea 6 luni, familia Chopin se mută în Varșovia, acolo unde tatăl obține un post de profesor de limba franceză la liceul din localitate. Muzica a răsunat dintotdeauna în casa micului Frédéric - mama era pianistă și profesoara elevilor găzduiți de internatul familiei iar tatăl cânta la flaut și vioară.

Începe studiul muzicii la Liceul din Varșovia cu Józef Elsner - profesor de teorie și compoziție. În perioada liceului cântă în prezența lui Alexandru I - țarul Rusiei - cel care avea să-i dăruiască un inel cu diamant.

La 21 de ani Frédéric Chopin ajunge la Paris, locul unde cariera lui avea să înflorească. Îi cunoaște pe Hector Berlioz și Franz Liszt, acesta din urmă devenindu-i unul dintre cei mai apropiați prieteni.

Compozițiile sale se leagă de Polonia natală: nocturnele, mazurcile și valsurile lui au devenit parte a unui patrimoniu muzical inestimabil, alături de lucrările lui Bach, Beethoven sau Mozart.

La 39 de ani, în 17 octombrie 1849, Frédéric Chopin trece în eternitate în Paris. În urma lui rămân mai bine de 230 de lucrări pentru pian solo, două concerte pentru pian și muzică de cameră.

S-a spus despre muzica lui că nu are umor, dar asemeni prietenului Franz Liszt, câteva dintre lucrările lui Frédéric Chopin aveau să inspire realizatorii desenelor animate. Dovada în materialul următor:

"Compozitorul Săptămânii" - Frédéric Chopin - în emisiunea Arpeggio, de luni până vineri, de la ora 10:00.

Lucian Haralambie