Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Filă de calendar dedicată lui Arturo Toscanini - 25 martie 2014

Publicat: vineri, 14 Martie 2014 , ora 16.08

Un dirijor italian cunoscut pentru intensitatea emoțională în interpretare, perfecționism, auz impecabil și întotdeauna preocupat de sonoritatea ansamblului pe care îl conducea. Pe lângă toate acestea se bucura și de o memorie fotografică.

Arturo Toscanini (25 martie 1867 – 16 ianuarie 1957) s-a născut la Parma. Obține o bursă la Conservatorul local acolo unde studiază violoncelul. Intră în orchestra unei companii de operă și pleacă într-un turneu cu ansamblul în 1886. La un concert, dirijorul obișnuit al ansamblului intră în conflict cu administrația. Soluția – tânărul asistent al dirijorului de cor, Arturo, a condus ‘Aida’ de Giuseppe Verdi... din memorie. A rămas la pupitru pentru încă 18 spectacole, fiecare dintre ele un succes. Astfel că la 19 ani, Arturo Toscanini își începe cariera dirijorală.

A fost director muzical la Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Orchestra Filarmonicii din New York... sunt doar o parte a ansamblurilor pe care le-a condus. „Era ceva instinctiv.” mărturisește Milton Katims – instrumentist al Orchestrei Simfonice din Seattle „Nu a luat lecții de dirijat. Îmi amintesc că după o repetiție discutam ceva. Tacta, s-a oprit și m-a întreabat <<nu e caraghios ca un om în toată firea să facă asta?>>”

Declarații ale altor muzicieni despre Arturo Toscanini în materialul următor:

În 25 martie 2014 se împlinesc 147 ani de la nașterea lui Arturo Toscanini. La Radio România Muzical, o „Filă de calendar” îi este dedicată în cadrul emisiunii Arpeggio prezentată de Ana Voinescu, de la ora 10:00.

Lucian Haralambie