Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Robert Schumann este 'Compozitorul Săptămânii'

Publicat: miercuri, 5 Februarie 2014 , ora 17.00

Unul dintre fruntașii romantismului german care a uimit, la vremea aceea prin originalitatea armoniei, ritmului și formei. Robert Schumann (1810-1856) este "Compozitorul săptămânii" la Radio România Muzical.

Studiul pianului a reprezentat primul contact al lui Robert Schumann cu muzica, în momentul în care a descoperit instrumentul fiind student la drept. Friedrich Wieck, profesorul lui, îi spunea în repetate rânduri ca va deveni cel mai bun pianist al Europei. Un accident la mână i-a spulberat însă visul, toate eforturile lui Robert Schumann îndreptându-se astfel spre compoziție.

Până la 30 de ani a scris exclusiv lucrări pentru pian, abia apoi abordând opusuri pentru pian și orchestră, lieduri, patru simfonii, o operă și alte lucrări orchestrale, corale și pentru muzică de cameră.

Soție i-a fost Clara, fiica profesorului Friedrich Wieck: este cunoscută adversitatea declarată între socru și ginere. Clara Schumann a scris la rândul ei câteva lucrări, în paralele desfășurând o activitate solistică.

Pentru a descrie muzica lui Schumann voi folosi cuvintele pianistului Piotr Anderszewski:

"Lucrarea Gesänge der Frühe mi se pare extrem de emoționantă, chiar perfectă - relevă adevărata natură a lui Robert Schumann. Vorbim de o atmosferă specifică. Simți cum intri într-o stare în care conștientul nu mai este prezent. Emană o poezie incredibilă acest opus. E greu de explicat în cuvinte...

Pe Schumann l-am redescoperit acum câțiva ani - scriitorul elvețian Robert Walser a contribuit la acest lucru. El a petrecut ultimii 30 de ani din viață într-un azil (asemănător lui Schumann). Nu sunt de părere că citind poți înțelege imediat un anumit timp de muzică... rar se întâmplă asta... dar pentru prima dată în viața mea scrierile unui autor - Walser - m-au ajutat să înțeleg muzica lui Schumann... să înțeleg ceva <<absurd>> de minunat care dăinuie în această muzică."

Suita "Papillons" cu pianistul Christian Zacharias, Simfonia I în versiunea Orchestrei Revoluționare și Romantice dirijată de Sir John Eliot Gardiner și Suita "Carnaval" cu pianista Mitsuko Uchida sunt doar câteva din propunerile de săptămâna aceasta (10-15 ianuarie) la "Compozitorul săptămânii" - rubrică a emisiunii Arpeggio cu Ana Voinescu, de la ora 10.00.

Lucian Haralambie