Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Compozitorul Săptămânii Joseph Haydn

Publicat: luni, 3 Februarie 2014 , ora 14.40

Tatăl simfoniei... sau tatăl cvartetului de coarde și unul dintre cei mai importanți compozitori ai perioadei clasice, alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. Este vorba despre Joseph Haydn - compozitorul săptămânii la Radio România Muzical în cadrul emisiunii Arpeggio.

Joseph Haydn a trăit între 1732 și 1809 (anul acesta se împlinesc 205 ani de la dispariția lui). Sintagma care-l descrie pe compozitorul născut la Rohrau (Austria) - "obligat să fie original" - așa se vedea însuși Haydn, pe vremea aceea muzicianul curții Esterházy. Joseph Haydn a devenit un "compozitor liber" în ultima parte vieții, în perioada petrecută la Londra.

A avut doi frați Michael (compozitor) și Johann Evangelist (tenor), a fost un prieten bun al lui Wolfgang Amadeus Mozart, dar și unul dintre profesorii lui Ludwig van Beethoven, pe acesta din urmă cunoscându-l într-o călătorie spre Londra.

Apare des Londra... poate pentru că acesta a fost locul care l-a inspirat cel mai mult pe Haydn. Stau mărturie seria simfoniilor londoneze - ultimele douăsprezece din creația sa (adică de la nr. 93 la 104, printre care Simfonia Surpriza, Simfonia cu "lovitură de timpan", Simfonia "Militară" și Simfonia "Ceasornicul"), șase cvartete de coarde și două oratorii - "Anotimpurile" și "Creațiunea". Despre aceasta din urmă dirijorul René Jacobs afirmă:

"Atunci când dirijezi oratoriul <<Creațiunea>> ai impresia că ești Dumnezeu... Haydn admira creația lui Handel în ceea ce privește oratoriile, astfel că i-a venit ideea să imite această scriitură, demonstrând în același timp că poate fi mult mai bun, folosindu-se de acest libret."

Joseph Haydn - "Compozitorul săptămânii" - la Arpeggio, săptămâna aceasta, între 3 și 7 februarie. Simfonia nr. 45 cu "Academia de Muzică Veche" ansamblu dirijat de Christopher Hogwood, Sonata în Do major pentru pian în varianta lui Alfred Brendel, Simfonia nr. 94 "Surpriza" cu ansamblul "Les Musiciens du Louvre", dirijor Marc Minkowski sunt doar câteva din propunerile acestei rubrici.

Lucian Haralambie