Arhivă : Recomandări Înapoi

Seara de operă - ediție specială cu soprana Elena Moșuc

Publicat: joi, 12 Decembrie 2013 , ora 16.20

Elena Moșuc este acel tip de artist care a respins din start compromisul. Pentru ea, rigoarea unei cariere construite solid și fără artificii a rămas și azi singurul secret al succesului. Nu știu de unde i-a venit această hotărâre - dar vreau să aflu! Și nu știu nici de unde a avut admirabila forță de a respinge ademenirile star-sistemului contemporan - dar a avut-o, mai ales atunci când a plătit prețul de-a fi îndepărtat la un moment dat o tentantă șansă a momentului. În plus, timp de 3 decenii, soprana născută la Iași, nu s-a abătut nici o clipă de la studiu : studiul cu profesorii potriviți, studiul partiturilor adecvate vocii ei ; și nici de la ideea de a accepta doar roluri care s-o definească și pe care, la rândul ei să le reprezinte total, absolut… Cum a putut să țină linia dreaptă într-o lume - nu întotdeauna recunoscătoare talentului ? Și asta vreau să aflu !

Că azi Elena Moșuc este una dintre cele mai apreciate interprete ale repertoriului belcantistic și un etalon, datorită contribuției ei la re-lansarea unor opere ca « Lucia di Lammermoor », « Maria Stuarda », « Luisa Miller » sau « Norma » în acei parametri stilistici în care autorii lor le-au compus, este doar un rezultat. Ca și afirmațiile Renatei Scotto - "Moșuc este interpreta ideală pentru Lucia" sau cele ale lui Franco Zeffirelli - « Moșuc este o mare și surprinzătoare stea care tocmai a apărut ». La ea, e clar! Un rezultat firesc al acelor date artistice excepționale pe care Moșuc le-a transformat prin alchimia tainică a studiului necontenit într-o carieră desfășurată permanent la cel mai înalt nivel artistic; o carieră despre exigențele căreia am dorit și mă bucur că am să pot vorbi - față în față - și într-o nouă ediție specială AUDIO - în FM și VIDEO online ( www.romania-muzical.ro ) chiar cu … Elena Moșuc.

De fapt, țin să specific, că este pentru prima oară când marea soprană vine într-unul dintre studiourile noastre: specific și-i mulțumesc pentru acest lucru! Vine - după cum mi-a mărturisit - cu cea mai mare plăcere și cu un superb cadou pentru toți cei care ne vor urmări dialogul: cel mai recent album înregistrat de ea pentru prestigioasa casă de discuri SONY - de care sigur ați aflat, albumul « Elena Moșuc - Eroine donizzetiene».

Noutăți, prime audiții și confesiuni deci, sâmbătă, 4 ianuarie, de la ora 19, reluare a dialogului purtat în  17 decembrie 2013, într-o nouă ediție specială a Serii de operă cu … una dintre cele mai apreciate soprane ale timpului nostru, Elena Moșuc…

Luminița Arvunescu