Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Crescuți pentru a fi liberi. Povești despre libertate', la Radio România Cultural și la radiourile din Europa Centrală și de Est

Publicat: miercuri, 6 Noiembrie 2019 , ora 13.59

11 radiouri din Europa Centrală și de Est au răspuns apelului lansat de Radio România Cultural de a transmite, pe 9 noiembrie, data la care a căzut Zidul Berlinului, documentare radio originale reunite sub titlul: Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Centrul și Estul Europei. Acestea au fost realizate la inițiativa Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste. S-au alăturat inițiativei Radio România cu creații radio originale: Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ucraina, Lituania, Cehia, Germania și Polonia.

Radio România Cultural contribuie cu documentarul Vlad, despre care Maria Balabaș, autoarea lui, spune: "Pe un ton confesiv și auto-ironic pe alocuri, Vlad vorbește despre viața lui și cred că în idealurile, dezamăgirile și emoțiile lui, suntem atâția care ne recunoaștem."

Prin intermediul poveștilor personale, menite să evidențieze puncte comune din istoria recentă a Estului Europei, începe o cercetare amănunțită asupra imaginarului colectiv specific acestei zone geo-politice. Deopotrivă, poveștile vor reflecta modificările apărute în paradigma individuală: Ce înseamnă libertatea pentru generația tinerilor care au crescut în acești 30 de ani?

Ideea îi aparține Mariei Balabaș și este dezvoltată împreună cu George Gîlea, cu sprijinul Departamentului Relații Internaționale.

Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 18:00, Radio România Cultural organizează un eveniment special dedicat acestei inițiative: o audiție cu public a unei selecții de fragmente din documentarele realizate de radiourile participante și a emisiunii radio live dedicată evenimentului, la Arcub Gabroveni, Sala Mică. Povestitori sunt Maria Balabaș, realizatoarea emisiunii Dimineața Crossover și George Gîlea, realizatorul matinalului.

Programul Crescuți pentru a fi liberi poate fi ascultat, de asemenea, pe frecvențele Radio România Cultural, în transmisiune directă.