Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Centrul și Estul Europei

Publicat: miercuri, 3 Aprilie 2019 , ora 12.38

Mai multe radiouri naționale din Europa Centrală și de Est s-au alăturat inițiativei Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste, prin realizarea unei serii de documentare radio originale reunite sub titlul: ''Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Centrul și Estul Europei''.

Prin intermediul poveștilor personale, menite să evidențieze puncte comune din istoria recentă a Estului Europei, începe o cercetare amănunțită asupra imaginarului colectiv specific acestei zone geo-politice. Deopotrivă, poveștile vor reflecta modificările apărute în paradigma individuală: Ce înseamnă libertatea pentru generația tinerilor care au crescut în acești 30 de ani?

Documentarele vor fi transmise concomitent, de fiecare participant în parte, pe data de 9 noiembrie, ziua în care se celebrează oficial căderea Zidului Berlinului.

La începutul anilor `90 ne hrăneam cu gândul acesta, că suntem liberi, că am devenit liberi. Ulterior, devenită monedă de schimb - muncă pentru bani, bani pe servicii și produse care să ne reprezinte identitatea, identitatea pe relații sociale care să ne asigure supraviețuirea financiară și emoțională - libertatea și-a schimbat registrul intersectării cu viețile noastre. Ce mai înseamnă să fii liber? Pentru ce s-a luptat și s-a murit acum 30 de ani, dincolo de scenarii politice și conspirative, dincolo de marea istorie? În istoria personală, a fiecăruia dintre noi - ce s-a modificat constitutiv în existența noastră, a celor care am supraviețuit sau am crescut cu gândul că "am trecut printr-o revoluție"?

Ne propunem să interogăm influența moșternirii comuniste în devenirea personlă a tinerilor crescuți în perioada de tranziție. În ce măsură caracteristicile regimului totalitar s-au proiectat în formarea socio-culturală a tânărului est-european? În ce măsură aspirațiile tinerilor din diferitele țări din fostul bloc comunist au fost comune? Putem vorbi despre o generație a Europei de Est care a împărtășit aceleași valori și idealuri? Cum poate fi definită această generație astăzi?

Ideea îi aparține Mariei Balabaș, realizatoarea emisiunii Dimineața Crossover și este dezvoltată împreună cu George Gîlea, realizatorul matinalului Espresso, cu sprijinul Departamentului Relații Internaționale.