Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii: 'Frumoasa și Bestia'

Publicat: luni, 18 Decembrie 2017 , ora 11.56
Marți, 19 decembrie, ora 17:00, la Muzeul Literaturii Române, Radio România Cultural invită publicul la audiția în avanpremieră a spectacolului Frumoasa și Bestia. Spectacolul se va difuza, în premieră, la Radio România Cultural, duminică, 31 decembrie, de la ora 9:00.

Traducerea și scenariul sunt semnate de Sanda Socoliuc, regia artistică îi aparține maestrului Leonard Popovici, coordonator de proiect și producător este Irina Soare. În distribuție: Mariana Mihuț, Ana Maria Bălescu, Cristian Iacob, Jeanine Stavarache, Ioan Chelaru,Violeta Berbiuc, Anne Marie Ziegler, Marius Călugărița, George Grigore. Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Au trecut 260 de ani de când Doamna Jeanne-Marie Leprince de Beaumont a dat tiparului forma ideală a poveștii feerice și filozofice, care fusese publicată inițial în 1740, într-o culegere de povești datorată Gabriellei-Suzanne de Villeneuve. Era de o întindere apreciabilă și făcea multiple referințe la mântuirea prin dragoste pe fondul unei rivalități între zâne. În forma extinsă a poveștii se regăseau considerații rafinate privind dragostea, legăturile de familie și diferitele forme ale puterii. Poveștile au soarta lor.

În 1757, Doamna de Beaumont se pregătea să se întoară în Franța natală, după ce trăise în Anglia mai bine de 15 ani și fusese guvernanta mai multor copii din înalta societate. Atunci i-a venit ideea care avea să se dovedească a fi genială. A reluat lunga istorie, a recitit-o și s-a gândit să o adapteze la capacitatea de înțelegere a copiilor. A simplificat intriga și a întrerupt povestea imediat după ce Frumoasa îl sărută cu întreaga ei dragoste pe Monstru și îl eliberează de blestemul vechi al unei zâne rele și geloase. Povestea Frumoasa și Bestia a apărut în Revista Copiilor (Magasin des enfants), o publicație concepută de autoare ca un manual educativ.

Succesul versiunii doamnei de Beaumont a fost răsunător în epocă și, de atunci, Frumoasa și Bestia a fost mereu retipărită, tradusă în nenumărate limbi, ilustrată somptuos, apoi a inspirat filmul (o primă versiune în 1899), teatrul, muzica, baletul. Un film de neuitat a fost realizat în 1946 de Jean Cocteau, cu Jean Marais în rolul Bestiei, ca să nu mai vorbim despre nenumăratele versiuni Disney ale celebrei povești.

De ce este o poveste morală? Pentru că îi învață pe copii să facă o distincție netă între urâțenia fizică și cea a sufletului, îi ajută să înțeleagă strălucirea pe care o asigură inteligența și bunătatea, chiar și atunci când sunt umbrite de o înfățișare ingrată. Dragostea veritabilă se poate naște din compasiune, stimă și prietenie. Sentimentele pure, delicatețea, eleganța morală, recunoștința sunt puse în discuție într-o cheie "vintage", dar adevăratele valori, la urma urmei, sunt perene.