Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Emil Boroghină, în premiera radiofonică: 'Ovidiu - Exilatul de la Pontul Euxin'

Publicat: joi, 9 Noiembrie 2017 , ora 16.34

Teatrul Național Radiofonic - Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din București, organizează luni, 13 noiembrie, de la ora 11:00, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr.89 - audiția cu public, în avanpremieră, a spectacolului: Ovidiu - Exilatul de la Pontul Euxin, o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. Scenariul, după Tristele și Ponticele - Emil Boroghină. Traducerea: Teodor Naum. În rolul lui Ovidiu - Emil Boroghină. Dă glas unor gânduri din zilele noastre - Ilinca Tomoroveanu. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte. Spectacolul se va difuza în premieră, marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului Biografii, memorii.

În 2017 se împlinesc 2000 de ani de la moartea "poetului iubirilor gingașe", exilat la Pontul Euxin. Pe malul Mării Negre, Ovidiu, considerat primul nostru poet, avea să-și scrie ultimele opere, Tristele și Ponticele. Tot aici avea să moară. Reputatul om de teatru Emil Boroghină a realizat un recital, scenariul său fiind alcătuit exclusiv din poeme cuprinse în aceste ultime opere; poeme-epistole expediate de poet la Roma, unor prieteni și soției sale. Regizorul Gavriil Pinte a conceput un spectacol radiofonic, pornind de la scenariul alcătuit de Emil Boroghină, adaptându-l și completându-l cu informații despre Ovidiu, despre exilul său, despre contextul istoric și geografic. Personalitatea, fantezia creatoare, umorul fin, perfecțiunea formală a stilului poetului, sunt conturate prin rostirea lui Emil Boroghină, susținută de universul sonor gândit de regizorul Gavriil Pinte, împreună cu echipa de creație, într-un spectacol tulburător.

Asistența tehnică: Mariana Epure, de la Radio România Oltenia Craiova. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator al proiectului Biografii, memorii: Magda Duțu.

Ne auzim la Metropolis!