ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică
Urmează: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic în competiție la Prix Europa - Berlin cu 'Exploziv' de Elise Wilk

Publicat: vineri, 8 Septembrie 2017 , ora 13.43
Radio România participă în perioada 14-20 octombrie la cel mai important festival european de producții media, Prix Europa - Berlin, în secțiunea Radio Fiction, cu piesa de teatru radiofonic Exploziv de Elise Wilk în regia lui Mihnea Chelaru.

Înființat în 1987, Prix Europa răsplătește cele mai bune producții europene de radio, televiziune și online, se adresează producătorilor profesioniști și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media. Evenimentul se desfășoară la Berlin în a treia săptămână a lunii octombrie după un calendar anual fix, anul acesta se desfășoară cea de-a 31-a ediție. Deosebirea față de alte festivaluri de profil din Europa o dă componența deschisă a juriului, format din reprezentanți ai fiecărei producții selectate în concurs care participă la dezbateri și votează individual producțiile din categoria la care sunt jurați. Astfel, producția câștigătoare a fiecărei categorii întrunește sufragiile majorității membrilor juriului.

Festivalul Prix Europa e susținut de 19 organizații europene de media, dar și de Comisia Europeană și European Broadcasting Union (EBU). Festivalul este găzduit de Rundfunk Berlin-Brandemburg (RBB) iar în cursul săptămânii de festival au loc evenimente speciale destinate participanților și publicului larg realizate împreună cu instituții berlineze și ambasade.

Exploziv este una dintre cele 21 de producții europene de teatru radiofonic selectate în secțiunea Radio Fiction, din totalul de 205 producții selectate în cele trei secțiuni competitive ale festivalului. După Pisica verde (precedenta producție multipremiată în festivaluri de gen), cu Exploziv regizorul Mihnea Chelaru revine la dramatugia Elisei Wilk și explorează dimensiunea sonoră a acestei reinterpretări în cheie contemporană a mitului Bacantelor. La fel ca în celelalte trei piese din trilogia adolescenței (Pisica verde, Avioane de hârtie și Crocodil), Exploziv reia problematica vârstei formării și a trecerii pragului maturizării. Elise Wilk plasează personajele piesei într-un liceu din zilele noastre, iar relațiile mamă-fiu, profesori-elevi descriu dificultățile de adaptare și autocunoașere specifice adolescenței. Conflictul depășește clișeul crizei generaționale și pune în discuție efectele autorității, ale presiunii performanței școlare, ale necomunicării în familie asupra echilibrului fragil al adolescenților aflați la vârsta formării, dar se oprește și asupra crizei vârstei de mijloc traversate de Agave, mama personajului principal, Penteu. Valoroasa interpretare a actorilor Daniela Ioniță-Vlad Bârzanu (Agave-Penteu), susținută de întreaga distribuție contribuie la conturarea atmosferei veridic tensionate în spectacolul nostru de teatru radiofonic.

În distribuție: Daniela Ioniță, Adriana Trandafir, Vlad Bârzanu, Alexandru Voicu, Răzvan Ursuleanu, Ana-Maria Bălescu, Adrian Dima, Silvana Ionescu, Marcela Nistor, Alin Potop, Alexandra Răduță și copilul Vlad Stanciu. Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Bogdana Dumitrescu. Manager de locație: Simona Vasiliu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.