Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova aduce inovația la București

Publicat: miercuri, 24 Mai 2017 , ora 13.45

Radio România organizează o conferință de presă la Marshall Garden Hotel, în 29 mai, ora 12:00, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică.

Secția competițională a festivalului Grand Prix Nova aliniază 45 de producții din 26 de țări în șase zile de audiții la Mashall Garden Hotel, din 29 mai până pe 3 iunie. Limba oficială a festivalului este engleza. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, vineri, 2 iunie, ora 18:00.

Toate cele 45 de producții radiofonice și textele în limba engleză ale acestora (în format pdf) pot fi accesate pe site-ul www.eteatru.ro.

Grand Prix Nova este singurul festival de producții sonore care își propune ca temă inovația. Ediția din acest an continuă o tradiție onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Festivalul Grand Prix Nova și-a cucerit o frumoasă reputație în mediul internațional și, prin calitatea producțiilor selectate în competiție, se află printre susținătorii experimentului în creația radiofonică, stimulând inovația în spectacolul de teatru radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primește la București un număr record de participanți dornici să trăiască nu numai emoțiile concursului, ci și experiența acestei întâlniri a profesioniștilor creației radiofonice, prin atelierele și performance-urile din secțiunea Soundscape Eden, în care se oglindesc diversitatea și creativitatea artiștilor din domeniul teatrului radiofonic.

Competiția

Personalități din 26 de țări de pe toate continentele își vor disputa șase trofee la București, distincții dedicate celor două secțiuni - Spectacole Radiofonice și Forme Scurte. Din Australia până în Canada și Statele Unite, festivalul cartografiază Europa pentru a ajunge în Iran, Israel, în Extremul Orient. Spectacolele prezente la București vor oferi o panoramă unică a stilisticilor și reperelor culturale la nivel mondial.

Juriul format din cinci personalități internaționale, printre care un nume de marcă al creației radiofonice românești, va decide câștigătorii. Președintele juriului este anul acesta Dimitriy Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama și Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic și Ars Acustica. Din juriul acestei ediții mai fac parte Bernanrd Clarke, autor și producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Amandine Casadamont din Franța, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation (PVT) Ltd din Sri Lanka și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaționale ale festivalurilor de profil și autoare a numeroase spectacole mult-premiate de-a lungul anilor.

Premiile Teatrului Național Radiofonic

Radio România își onorează în fiecare an actorii, dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reușita unui spectacol sonor.

Oferim anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiției internaționale Grand Prix Nova, distincții pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent.

În 2017, selecția profesioniștilor se îndreaptă cu admirație spre:

Maria Ploae - Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în spectacolele Olga Greceanu - Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse... scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric și Maria Rosetti - Prima ziaristă din România, Maria Rosetti - De la Plymouth la București, scenarii de Raisa Radu, regia artistică: Petru Hadârcă;

Dan Aștilean - Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Gaev din spectacolul Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte și Robinson Crusoe din spectacolul O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, regia artistică: Diana Mihailopol;

Bianca Elena Babașa - Premiul pentru debut, pentru rolul Bianca, din spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru.

Mai mult decât o competiție

Festivalul Grand Prix Nova a devenit în ani un spațiu al dialogului și al întâlnirilor culturale majore în spațiul bucureștean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică și comunicarea, festivalul își dorește să devină un spațiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din țară și străinătate. De aceea, ediția a V-a, Grand Prix Nova 2017 propune capitalei o serie de evenimente dedicate specialiștilor, dar și marelui public. Singurul festival din România consacrat creației radiofonice vă invită în premieră, la patru zile de dialog și performance cu artiștii experimentului radiofonic internațional în secțiunea Soundscape Eden.

Atelierele sunt susținute de membrii juriului secțiunii Concurs a acestei ediții. Accesul e liber. Atelierele se vor desfășura în limba engleză, în Grădina Eden (Calea Victoriei, nr.107), după următorul program:

30 mai, 20:00-21:00

Dmitry Nikolaev - Sunetul psihologic

Termenul de "gest psihologic" lansat de Michael Chekhov este binecunoscut și folosit de actori în procesul de studiu însă, din păcate, ideea sa despre sunetul psihologic nu a avut aceeași răspândire. Este o pierdere pentru că poate da aripi gândirii creative atât în teatru cât și mult dincolo de el.

31 mai, 20:00-21:00

Bernard Clarke - Artă și politică/ Majoritate versus minorități

Eveniment în parteneriat cu SEMI/SILENT.

Întâlnirea cu opera sonoră a artistului irlandez Bernard Clarke poartă urmele intersectării cu opinii de natură politică. Alături de el, Matt Samecki, jurnalist de investigație la RISE Project va explora relația subtilă dintre cercetarea jurnalistică și opera artistică. La masa rotundă vor participa și Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu (platforma de podcast SEMI/SILENT), împreună cu Ilinca Stihi.

1 iunie, 20:00- 21:00

Coproducție France Culture/Radio România.

Amandine Casadamont - Shinkanzen a prins o asemenea viteză încât o să deraieze, hörspiel live, transmisie directă la Radio3Net.

Performance-ul live propus de Amandine Casadamont îmbină într-un peisaj sonor complex sunete înregistrate în zonele recent redeschise după decontaminare de la Fukushima (Japonia), cu cele ale protestelor antinucleare din fața parlamentului japonez, cu discuri de vinil cu muzică tradițională, sau de varieteu, alese și cumpărate în Japonia. Îmi doresc să spun o poveste pentru fiecare, dincolo de granițele limbii care ne desparte.

3 iunie, 17:00-19:00

Eveniment în colaborare cu Sâmbăta sonoră.

Workshop Bernard Clarke

Bernarnd Clarke ne propune o istorie selectivă a avangardei în radio din anii timpurii până în prezent, trecând prin personalități reprezentative ca Vertov, Hlebnikov, Brecht și Weill, Ruttmann, Welles, propaganda fascistă transmisă la radio din Germania nazistă și Italia lui Mussolini, Artaud, propaganda americană despre bomba nucleară, vânătoarea de vrăjitoare a lui McCarthy, întoarcerea genului Horspiel după Al doilea război mondial, William Burroughs, radioul ca instalație, radioul de mase... și până la uriașii inovatori ai artei sonore ca Alessandro Bosetti și Gregory Whitehead.

20:00-21:00

Audiție cu primul spectacol audio surround (5.1) produs de Radio România.

Biblia neagră a lui William Blake de Ilinca Stihi a fost distins cu Mențiunea specială a juriului la Prix Italia 2016 și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2016.

Ajuns la a cincea ediție, Grand Prix Nova 2017 susține în continuare performanța în inovație și face din București punctul de întâlnire al celor ce sunt acum sau vor deveni curând vizionarii viitorului pe unde sonore.