Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatru-document cu și despre Mircea Eliade

Publicat: luni, 13 Martie 2017 , ora 9.54
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți 14 martie, două spectacole-document dedicate lui Mircea Eliade, personalitate unică în peisajul nostru cultural și spiritual: Mircea Eliade - Jurnalul unei opere și Mircea Eliade - Jurnal de suferințe și împliniri. Scenariul: Sorin Alexandrescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.

În distribuție: Florin Zamfirescu, Florina Cercel, Bogdan Dumitrescu, Dan Condurache, George Mihăiță, Felicia Pinte, Dan Aștilean, Ana-Maria Bălescu, Tomi Cristin, Vasile Toma, Dan Codreanu, Alexandru Neculcea, Ciprian Chiricheș, Gavriil Pinte.

Cele două spectacole, realizate în seria Biografii, memorii, vor fi difuzate la Radio România Cultural, în intervalul orar 19:00 - 21:00. De asemenea, vor putea fi auzite și la Radio România Internațional, astfel: Mircea Eliade - Jurnalul unei opere, sâmbătă, 11 martie, de la ora 23:00, iar Mircea Eliade - Jurnal de suferințe și împliniri, sâmbătă, 18 martie, de la aceeași oră.

Proiectul marchează împlinirea, pe 9 martie, a 110 ani de la nașterea scriitorului, filosofului, profesorului, istoric al religiilor - Mircea Eliade. Membru post-mortem al Academiei Române, începând cu anul 1990, Mircea Eliade este și rămâne unul dintre marii oameni de cultură ai acestei țări și probabil, pe plan mondial, cel mai cunoscut om de cultură român. Este autorul a 30 de lucrări științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1.200 de articole și recenzii cu o tematică foarte variată, foarte bine documentate, opera sa completă ocupând peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

Regizorul Gavriil Pinte și reputatul critic literar, semiotician, publicist și profesor Sorin Alexandrescu, nepot de soră al lui Mircea Eliade, au propus acest spectacol radiofonic de teatru-document, prezentat în două episoade, în seria Biografii, memorii: Mircea Eliade - Jurnalul unei opere și Mircea Eliade - Jurnal de suferințe și împliniri. Scenariile care stau la baza spectacolelor semnate de Sorin Alexandrescu și în viziunea radiofonică a lui Gavriil Pinte vorbesc despre viața intimă și publică, dar și despre opera științifică și literară/beletristică a lui Mircea Eliade, fiind reliefată legătura dureroasă cu România, pe care o păstrează deși este nevoit să-și accepte condiția de emigrant.

Imaginea omului de geniu, cu toate contradicțiile, împlinirile și neîmplinirile, așa cum este conturată în jurnalele sale, este transpusă radiofonic, într-un concept regizoral complex gândit de Gavriil Pinte, împreună cu Patricia Prundea - regizor muzical și Mirela Georgescu - ing. regizor tehnic. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regizor de studio: Milica Creiniceanu. Redactorul și coordonatorul proiectului: Magda Duțu.

Capitalul teatral - radiofonic neprețuit și de necontestat al scrierilor lui Mircea Eliade, i-a oferit regizorului Gavriil Pinte prilejul de a alcătui o distribuție bine articulată, ce reunește nume importante ale teatrelor bucureștene: Florin Zamfirescu în rolul titular, Florina Cercel - Femeia-Călăuză, Dan Condurache - Emil Cioran, George Mihăiță - Eugen Ionescu, Bogdan Dumitrescu - Cititorul în pietre, Felicia Pinte - Nina Eliade, Dan Aștilean - Ortega y Gasset, Ana- Maria Bălescu - Christinel Eliade, Tomi Cristin - Miron Radu Paraschivescu, Dan Codreanu, Alexandru Neculcea, Ciprian Chiricheș - Vânzătorii de ziare, Vasile Toma - Salazar, Gavriil Pinte - Kierkegaard.

În spectacol este inserată vocea lui Mircea Eliade, o înregistrare din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române realizată în anul 1967.

Luni, 13 martie, de la ora 11:00, la Clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București, va avea loc audiția cu public a acestui spectacol, în prezența actorilor, jurnaliștilor și a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.