Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Vlad Ivanov și Constantin Cojocaru în 'Călăuza' de Petre Barbu - premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Publicat: joi, 9 Februarie 2017 , ora 12.09
Vineri, 17 februarie, ora 22:30 la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră absolută, Călăuza de Petre Barbu. În distribuție Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru și Romeo Tudor. Regia și adaptarea radiofonică este semnată de Mihnea Chelaru.

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 13 februarie, la ora 11:00, la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei, nr. 38-40). Intrarea este liberă.

Actorul Vlad Ivanov, consacrat în filmele Noului val românesc, premiat în 2015 la Gala UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin (Omul cel bun din Seciuan, Teatrul Bulandra), și distins, în 2014, la Gala Premiilor Teatrului Național Radiofonic cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină (Patru povestiri de Petre Barbu), interpretează acum rolul Călătorului. Partenerul său e Constantin Cojocaru, în rolul Călăuza, actor cu o filmogrfie impresionantă și memorabile roluri de scenă la Teatrul Odeon, în teatrele din țară și la teatrul radiofonic.

Călăuza adaptează pentru teatrul radiofonic nuvela omonimă de Petre Barbu, o povestire cu rădăcini în tradiția prozei fantastice românești. Povestirea abordează motivul vieții ca o călătorie și al sondării graniței către lumea de dincolo. Publicată în 2014 pe blogul autorului de pe site-ul adevărul.ro, Călăuza face parte din seria celor 93 de schițe scrise între 2012-2016 incluse acum în antologia Cățărarea în cer (ianuarie 2017, Ed. Cartea Românească), cel mai recent volum al lui Petre Barbu.

Scriitorul și dramaturgul Petre Barbu s-a afirmat în literatura română contemporană încă de la debutul din 1995 cu romanul Dumnezeu binecuvântează America cu care a câștigat concursul de debut al editurii Nemira. Dramatizarea romanului i-a adus Premiul I la Concursului de dramaturgie Camil Petrescu al Ministerului Culturii în 1997 și publicarea în același an a piesei în Antologia spectacolelor lectură a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. La stânga tatălui, a doua sa piesă, este nominalizată la concursul de dramaturgie Cea mai bună piesă a anului la UNITER în 1999, pentru ca în 2003 piesa Tatăl nostru care ești în supermarket să-și câștige râvnita recompensă la UNITER. La Teatrul Național Radiofonic regizorul Attila Vizauer a montat din creația lui Petre Barbu Dumenzeu binecuvântează America (1997) - premiul AICT, Tatăl nostru care ești în supermarket (2004) și Patru povestiri (2013) - premiul II la Festivalul Internațional Grand Prix Nova.

O serie de cărți de proză publicate în următorii ani confirmă valoarea literaturii lui Petre Barbu pe care criticul literar Daniel Cristea-Enache îl înscrie în linia clasicilor generației 90 după apariția romanului Marea petrecere. Ultima sa carte de proză, Cățărarea în cer, apărută în ianuarie 2017 conține și povestirea originală Călăuza.

Premieră absolută: Călăuza de Petre Barbu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. Muzica: George Marcu. În distribuție: Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru, Romeo Tudor. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Înregistrări teren: Mădălin Cristescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.