Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

AUDIO. Dezbatere despre eliminarea taxei radio-tv organizată de TVR și Radio România

Publicat: marți, 8 Noiembrie 2016 , ora 11.10

Un reportaj de George Gîlea:


Dezbaterea despre eliminarea taxei radio-tv organizată de TVR și Radio România a pus în discuție mai multe teme care vizează cele două instituții, de la modul lor de funcționare și până la misiunea publică a acestora. Întrebarea centrală a fost însă cu sau fără taxa radio-tv și ce s-ar întâmpla o dată cu eliminarea ei?

Ovidiu Miculescu, președinte director general al Radio România:

"Radioul și televiziunea nu sunt pentru a plăcea politicienilor, ci pentru consumul cetățenilor. Mai mult decât atât, Radio România este unul dintre cele mai stabile servicii publice de media din Europa. După principiul haideți să reparăm ceva ce merge, ideea și promulgarea în această viteză cosmică într-o perioadă electorală agitată reprezintă, din punctul nostru de vedere, o eroare care dacă nu se îndreaptă la timp va fi foarte, foarte greu de reparat."

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent a vorbit despre faptul că cetățenii vor plăti în continuare pentru cele două instituții, doar că într-o altă formă:

"Este un mit eliminarea taxei. Ea, de fapt, nu dispare, ci este încorporată în bugetul de stat, care reprezintă tot banii noștri. Numai că legătura nu va mai fi directă; va trebui s-o facem prin intermediul Parlamentului. Deci, dincolo de această tăiere a legăturii directe a cordonului ombilical fiscal între cetățean și instituțiile publice, vom pierde și linia directă de comunicare."

Jurnalistul Ion M. Ioniță a vorbit despre încălcarea unor drepturi garantate de Constituție odată cu eliminarea acestei taxe:

"Serviciile publice de radio și televiziune sunt în Constituția României. Este vorba de Art.31 și capitolul este "Drepturi și libertăți fundamentale". Iar dreptul la informare este fundamental și apare în Constituție și spune așa: "Serviciu public de radio și serviciul de televiziune sunt autonome." În momentul în care-l faci bugetar, îl faci guvernamental, nu mai e autonom. O dată, cine plătește lăutarii comandă și muzica, că asta este esențial. Că s-au încălcat principiile constituționale de două ori. O dată în legea de funcționare, nr. 41, care a făcut Consiliul de administrație a celor două eminamente politic prin numirile prin parlament și acum se mai încalcă o dată prin această lege, spunându-se că devine finanțat direct din buget, fără a mai fi finanțat autonom, cum spune Constituția, direct prin contribuția cetățenilor."

Prezent la eveniment, academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit despre o nemulțumire a clasei politice față de TVR și Radio România, spunând că această decizie este o răzbunare politică:

"Este limpede, pentru mine cel puțin, că este o răzbunare politică. Sunt niște politicieni, în cazul de față domnul Dragnea și poate și alții, și cred că din ambele părți ale eșicherului - deocamdată văd din partea PSD-ului - care sunt nemulțumiți, nu știu de ce sau pot să bănuiesc de ce, de faptul că unul sau altul din cele două servicii nu au mers pe mâna lor."

Conducerile Radio România și TVR văd în momentul de față un blocaj în funcționarea posturilor publice dacă legea se va aplica de la 1 ianuarie 2017.

Irina Radu, președinte director general Televiziunea publică:

"Nu se poate funcționa de la 1 ianuarie cu legea nr.41. Ne aflăm într-o cu totul altă paradigmă. Dacă, doamne ferește, se va întâmpla acest lucru ne vom afla în situația în care poate ar veni niște bani și noi ne-am întreba ce facem cu ei, ce avem dreptul să semnăm, ce organisme mai conduc instituțiile, care mai sunt reglementările. Adică se schimbă absolut tot peisajul. Or, este exclus să se întâmple așa ceva, normal, de la 1 ianuarie."

Ovidiu Miculescu, președinte director general al Radio România:

"De la 1 ianuarie, tehnic, pe situația actuală, cele două servicii publice se opresc. Pentru că bugetul, după estimările noastre, nu va exista bugetul național, toate cheltuielile interne sunt provenite din veniturile proprii, deci din taxă. În funcționarea de zi cu zi, de la curent, gaz, apă până la salariile jurnaliștilor statul și bugetul nu sunt prezente. Neavând buget, practic la 1 ianuarie activitatea se va opri."