ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic invitat la Reuniunea Teatrelor Naționale - Chișinău 2015

Publicat: luni, 14 Septembrie 2015 , ora 14.02

Teatrul Național Radiofonic participă în perioada 18 - 28 septembrie 2015, la Reuniunea Teatrelor Naționale - eveniment cultural de anvergură, organizat la Chișinău, de Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Chișinău, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Ministerul Culturii din România și Institutul Cultural Român. În cadrul acestei reuniuni, publicul spectator din Republica Moldova va avea ocazia să vizioneze spectacole valoroase prezentate de teatrele invitate și de teatrul gazdă și să participe la audițiile spectacolelor Teatrului Național Radiofonic - Radio România.

Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu prezintă "Așteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete și pe Constantin Chiriac în "Domnule și frate Eminescu" - recital extraordinar. Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova vine cu trei spectacole: "O furtună" de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, "Spargerea" de Răzvan Petrescu, în regia lui Dragoș Mușoiu și "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu.

Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași prezintă "Colivia" de Georges Feydeau în regia lui Cristian Hadji-Culea și "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Claudiu Goga. Teatrul Național "Ion Luca Caragiale" din București participă la această reuniune cu trei spectacole: "20 de ani în Siberia" după Anița Nandriș-Cudla, în regia lui Sorin Misirianțu, "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru și "Spectacol ActOrchestră", în regia lui Horia Suru. Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Chișinău - deschide și închide evenimentul, cu două spectacole în premieră: "Casa de pe graniță" de Sławomir MroŒek, regia - Agnieszka Korytkowska - "Mazur și Filumena Marturano sau Divorț în stil italian" de Eduardo de Filippo, în regia lui Alexandru Vasilache.

O secțiune aparte a reuniunii aruncă un spot de lumină asupra Teatrului Național Radiofonic. În cadrul acestei secțiuni, se vor organiza audiții cu public ale spectacolelor radiofonice de teatru - document, realizate în seria "Biografii, memorii" - dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistență anticomunistă, personalități de seamă ale vieții culturale naționale - creații radiofonice de referință, realizate în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani", după operele unor cunoscuți și apreciați scriitori basarabeni. Aceste audiții vor avea loc zilnic, de la ora 11:00, în Sala "Antract" a Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău și vor fi prezentate publicului de către echipa de realizatori a Teatrului Național Radiofonic din București, formată din: Magda Duțu - coordonator de proiect și scenarist, Costin Manoliu - scenarist, Mirela Georgescu - ing. regizor tehnic, Stelică Muscalu- regizor muzical. Se vor asculta următoarele spectacole: "Șase autori în căutarea unui personaj" de Val Butnaru, în regia lui Petru Hadârcă. Adaptare radiofonică de Ion-Costin Manoliu și Petru Hadârcă; Vlad Mugur: "Craiova, mon amour!" - Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu și Florica Ichim. Regia artistică : Cristian Munteanu; "Părintele Zosim Oancea - Icoana unei vieți. Credință și ctitorie". Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Gavriil Pinte; "Anița Nandriș-Cudla -Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia". Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Raisa Radu. Regia artistică: Petru Hadârcă; "Povestea Elisabetei Rizea - Mărturii". Scenariu radiofonic de Rodica Mandache. Regia artistică: Attila Vizauer; "Hronicul Găinarilor" de Aureliu Busuioc. Adaptarea și dramatizarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă; "Părintele Arsenie Boca - Taina Iubirii". Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.

Participanții reuniți la Chișinău, sunt așteptați la audițiile spectacolelor Teatrului Național Radiofonic - Radio România, unde vor avea ocazia să împărtășească impresii despre personalități ale vieții culturale naționale prezentate în aceste spectacole și despre subiecte care ne interesează pe noi toți, aflați de o parte și de alta a Prutului.