Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Lada de zestre a nunților românești

Publicat: luni, 13 Iulie 2015 , ora 15.40

Lada de zestre, frumos împodobită și bogat înzestrată, părăsea odinioară casa părintească a mireselor, pentru a le însoți în noul lor cămin. Se cuvenea, deci, ca în vârtejul nunților dintre posturile Sfântului Petru și al Sfintei Mării să deschidem și noi nu una, ci chiar mai multe lăzi de zestre, bătând la pas satele României și ținând, după cuviință, obiceiurile fiecărui loc în care făceam popas, fie că era vorba de "bătutul bradului" ori de "udat", de bărbierit miri și de-mpodobit mirese, de așezat mese-ntinse pentru nuntași și, bineînțeles, de cântat mireselor de rămas bun grădinilor cu flori ale copilăriei.

Sâmbătă și duminică, 11 și 12 iulie, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, edițiile estivale (și speciale, transmise în direct) ale Lăzii de Zestre, de la Antena Satelor, au devoalat tradiții din toate zonele țării.

Echipa Antenei Satelor, formată din Lorena Oltean, Ileana Vieru și Bogdan Ionescu, a reușit - cu ajutorul oaspeților lor (miri, nănași, nuntași) și al lăutarilor și interpreților de folclor (care nu lipsesc din spectacolul nunților adevărate) să aducă în prim-plan acest moment esențial al vieții și al satului românesc, timp de răscruce în viața tinerilor care aleg să își întemeieze o familei și "să intre în rândul lumii".

Ritualurile de nuntă din Maramureș și Bistrița-Năsăud, la pădurenii din Hunedoara, la bihoreni, la gorjeni, la olteni, la teleormăneni și dâmbovițeni au fost aduse în poveste cu ajutorul etnomuzicologului Constantin Secară, dr. folclorist, cercetător la Institutul de Folclor Constantin Brăiloiu.

Despre nunta năsăudeană a vorbit, cu patima aceluia care el însuși a trecut prin acest ritual de trecere unic al vieții, Menuț Maximinian, directorul ziarului Răsunetul, de la Bistrița. Iar târgul de fete de pe Valea Gurghiului - asemănător, întrucâtva, cu mai celebrul târg de pe Muntele Găina, ne-a fost "zugrăvit" de Ciprian Istrate (artist căruia îi datorăm reconstituirea și repoziționarea acestui ritual de trecere).

Și, pentru că știm prea bine că la nuntă mirele și mireasa sunt împărat și împărăteasă, cu coroane pe cap (li se mai zice și pirostrii, dar ele coroane împărătești sunt), n-a lipsit din emisiunea noastră nici povestea unei nunți princiare. Simona Lazăr a istorisit evenimentele unei nunți dintr-un alt miez de iulie - 26 iulie 1931, când Principesa Ileana, fiica mai mică a Reginei Maria (cea atât de-ndrăgostită de tradițiile românești și pe care adeseori o vedem îmbrăcată în ie) s-a căsătorit cu Arhiducele Anton de Austria. Ca nunțile românești de odinioară, și aceasta a ținut trei zile, într-una dintre ele prânzul având loc la Stâna Regală - un prânz câmpenesc (cu bucate românești).

Nu întâmplător, pe finalul emisiunii Lada de Zestre, echipa de la Radio România Antena Satelor s-a pomenit la masă cu o pereche de miri, Tudor și Mihaela Ionescu, cărora, după datină, li s-a urat casă de piatră și copii frumoși, inimoși, plin de dragoste pentru tradițiile strămoșești.

La sfârșitul acestei săptămâni Antena Satelor transmite din nou din Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", căci e timp de iarmaroc. Iarmarocul de Sfântul Ilie!