ACUM:
22.30
Jazzy hour
Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor, la Radio România Cultural

Publicat: miercuri, 24 Iunie 2015 , ora 11.16

Marți, 30 iunie 2015, la ora 19:00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută: Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor, de Victor Cilincă. Regia artistică: Attila Vizauer.

În distribuție: Mihai Constantin, Virgil Ogășanu, Dan Condurache, Monica Davidescu, Smaranda Oprina, George Ivașcu, Ionel Mihăilescu, Marius Rizea, Romeo Tudor, Ionuț Ciocea, Constantin Cojocaru, Oana Ștefănescu, George Simian.

Spectacolul radiofonic aduce în prim-plan figura generalului Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze în România, din timpul Primului Război Mondial, strateg redutabil, care a reușit să încurajeze trupele noastre, să le insufle încredere și cutezanță și să transforme astfel armata română într-o forță eficientă, capabilă să înfrunte unitățile germane, austro-ungare și bulgare, conduse de feldmareșalul August von Mackensen.

Scenariul lui Victor Cilincă, dramaturg, prozator și jurnalist gălățean, îmbină inspirat realitatea istorică și ficțiunea, rememorând întâmplări semnificative din Primul Război Mondial și reînviind, pe firul amintirilor evocate de general, episoade populate de importante figuri politice ale acelor vremuri, precum Regina Maria a României ori mareșalul Averescu, dar și de personaje pitorești, ca bucătarul lui Berthelot, ordonanța sa ori oameni simpli, întâlniți pe drumurile sale prin România.

Montarea lui Attila Vizauer se distinge prin firescul abordării unor fapte istorice de o importanță covârșitoare, prin adevărul dialogului și al relațiilor dintre personaje, prin felul cum se conturează figura generalului Berthelot, personaj măreț, impunător și în același timp de o uluitoare vitalitate, de o caldă și vibrantă umanitate, care și-a aflat, fără îndoială, în Mihai Constantin, interpretul ideal, capabil să întruchipeze remarcabil multiple nuanțe: dramatism, grandoare, duioșie, ironie, autoironie, dar și vulnerabilitate și disperare în fața unui război dus nu doar cu inamicii militari, ci și cu indiferența și cinismul dinlăuntru.

Spectacolul Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor este viu și emoționant, de o mare calitate a compoziției auditive, alcătuită din planuri sonore ritmate sugestiv, izbutind să ne conducă spre o profundă percepere a istoriei, îmbogățind legenda și conferindu-i căldură, sentimente, înțelegere umană.

Generalul Henri Mathias Berthelot a primit titlul de cetățean de onoare al României, numeroase distincții și decorații, a devenit membru al Academiei Române, iar Regele Ferdinand i-a dăruit o fermă, într-un sat din Transilvania. O stradă din București a primit numele său - este vorba chiar de strada pe care se află clădirea Societății Române de Radiodifuziune, așa că se poate spune că Radio România datora acest semn de omagiu lui Henri Mathias Berthelot, "generalul generalilor"!

Spectacolul Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor, de Victor Cilincă, în regia lui Attila Vizauer, va putea fi audiat în avanpremieră luni, 29 iunie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București.

Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Domnica Țundrea.