ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Povestea unui institut care nu trebuie să moară - Institutul Cantacuzino, la 'Cafeneaua de știință'

Publicat: luni, 4 Mai 2015 , ora 10.31

 

Radio România Cultural vă invită la cea de-a patra ediție din 2015 a Cafenelei de știință.

Luni, 4 mai 2015, la Libraria Humanitas de la Cișmigiu, între 19.00 - 21.00, în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm și on line, audio și video, pe www.radioromaniacultural.ro

"Încă de la începutul războiului național (primul război mondial) si de-a lungul întregii sale durate (1916-1918), laboratorul nostru a avut ca sarcină de a produce toate vaccinurile si serurile necesare armatei (...), cât si populației din Moldova, unde laboratorul nostru a fost evacuat. In aceste împrejurări si în ciuda dificultăților tehnice, am reușit să facem fată necesităților colosale ale războiului, fără a fi obligați să apelăm la un ajutor venit din străinătate. Când s-a instaurat pacea, noi am continuat să producem aceeași cantitate de vaccinuri și seruri, deoarece cererea crescuse prin mărirea teritoriului României și populației sale si prin generalizarea practicii de vaccinare și serotipie.

În ziua de azi, nevoile au crescut atât de mult încât mijloacele de care dispunem au devenit total insuficiente. Ne aflăm deci în imposibilitatea materială absolută ca pe viitor să ne putem realiza sarcina… Acestea sunt motivele pentru care ne gândim că este imperativ necesar să găsim o rezolvare a situației în care ne aflăm, în scopul de a putea face fată nevoilor actuale ale României."

Așa scria, într-un raport de la începutul anului 1921, Profesorul Ion Cantacuzino, cel care înființa institutul care avea să-i poarte numele, institut care, oficial, se năștea tot în 1921.

Poate că istoria se repetă și, deși nu suntem în război, ne găsim, iar, in situația în care "este imperativ necesar să găsim o rezolvare a situației" în care, din varii și amestecate motive, se află iar institutul, amenințat astăzi chiar cu dispariția.

De ce acest lucru nu trebuie să se întâmple veți afla la cea de-a patra ediție din acest an a Cafenelei de știință, transmisă în direct, audio dar și video, pe www.radioromaniacultural.ro, luni, 4 mai a.c., de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Iar argumentele științifice, ca fiind cele mai solide și de necontestat, vi le vor oferi chiar ei, cercetătorii acestui institut: prof.dr. Marian NEGUȚ, membru al Academiei de Științe medicale din România, conf.dr. Irina CODIȚĂ, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și șef al Departament de Microbiologie de Sănătate Publică din cadrul institutului, dr. Adrian ONU, directorul institutului, drd. Cătălin ȚUCUREANU, Laboratorul Imunitate Antiinfecțioasă din Departamentul Cercetare, Dezvoltare, Inovare.

Alături de aceștia - un prieten și un valoros om de știință, prof. Constanin Ionescu-TÎRGOVIȘTE, membru corespondent al Academiei Române.

Trei generații, așadar, de cercetători, al căror numitor comun este valoarea științifică.

Realizator și moderator Corina Negrea
Partener: Librăria Humanitas de la Cișmigiu