ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Avatar Enescu' - 60 de ani în 6 zile, la Radio România Cultural

Publicat: joi, 30 Aprilie 2015 , ora 15.33

Enescu Re-Imagined, Enescu Reloaded, Enescu Pop Icon, Amintiri despre George Enescu sunt câteva dintre ipostazele prin care Radio România Cultural celebrează complexitatea personalității culturale a marelui compozitor, violonist, pianist, dirijor și mentor, chiar în săptămâna în care se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

Radio România Cultural propune un proiect editorial on air și online - AVATAR ENESCU - prin care va creiona un portret mai aproape de mileniul III, o cale de cunoaștere aflată la intersecția generată de viziunile celor mai importanți oameni de cultură cu abordările moderne, non-conformiste ale tinerilor.

La 60 de ani de la moartea sa, George Enescu este mult prea puțin cunoscut și cântat. Imaginea gânditoare și tristă dintr-o fotografie veche pare să îi conserve misterul, menținând o distanță plină de reticență. Lucrările sale (cu excepția, poate, a rapsodiilor) nu se află în prima opțiune a interpreților sau a publicului, nici măcar al celui autohton…De ce? De ce nu avem și noi bomboane Enescu, așa cum vienezii se mândresc cu cele marca Mozart? Ce ne împiedică sau ne reține?

Viorile lui George Enescu vor fi aduse, marți, 4 mai, în emisiunea Oaza de Muzică de către Cristina Andrei, directorul Muzeului Național "George Enescu", iar muzicienii Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Cristina Pașa și Sabin Penea vor cânta pe ele pentru publicul Radio România Cultural. Multe dintre personalitățile zilelor noastre vor veni în direct la Radio România Cultural pentru a reafirma valoarea incontestabilă a moștenirii enesciene. O altă ediție specială a Oazei de muzică realizată de Sorina Goia va fi joi 7 mai, cu pianistul Dan Grigore în prim plan.

A fost Enescu un Mozart pe care l-am ratat? Lumea internațională și-l aduce aminte ca pe unul dintre cei mai mari violoniști ai secolului 20, însă el se considera, în primul rând, un compozitor…Cum ni-l reamintim și noi, românii? În perioada 4-7 mai, emisiunea Vocea umană, realizată de Mihaela Soare, propune o serie de interviuri document cu Elena Cernei, David Ohanesian, Ștefan Niculescu, Cella Delavrancea, Tutu Georgescu, Tudor Arghezi, Octav Onicescu și alte personalități care l-au cunoscut pe George Enescu.

În zilele de 4 și 5 mai, Radio România Cultural va difuza două documentare dedicate personalității lui George Enescu. Sub genericul Enescu pop icon, producțiile realizate de Maria Balabaș vor urmări personalitatea lui George Enescu așa cum este înteleasă de muzicologi, DJ, colecționari de discuri, jazzmani și publicul de muzică din România. Poate fi perceput cel mai mare compozitor român ca un pop icon? Cât de departe pot merge aceste analogii și cât de relevante sunt pentru percepția importanței lui George Enescu pentru cultura română? Cum se transmite informatia în lumea contemporană? Cât de puternic ne mai regăsim în imaginea tradițională a lui George Enescu? Ne-am imprima un tricou (mai degrabă) decât să-i ascultam muzica? Acestea sunt câteva intrebari la care încearcă să răspundă documentarele difuzate în zilele de 4 și 5 mai, de la 16,05.

O altă atracție a proiectului editorial AVATAR ENESCU va fi oferită de Revista Muzicală Radio. În 1951,Bernard Gavoty (critic muzical și jurnalist de radio) a realizat o serie de 20 de dialoguri colocviale cu George Enescu, difuzate în același an de Radiodifuziunea Franceză. Transcrise ulterior cu fidelitate, dialogurile au fost publicate în chiar anul morții sale (1955) și reprezintă un autoportret vivant și modest al omului, compozitorului și interpretului, a pasiunii care i-a guvernat întreaga viață: să facă și să scrie muzică. Întreaga serie de interviuri va putea fi ascultată în original, din 4 mai, accesând Revista Muzicală Radio.

Recompunerea portretului Enescu se va încheia, sâmbătă 9 mai, cu o ediție specială a programului Music Show în care Radio România Cultural va difuza Invitațiile Eutherpei, o emisiune dedicată lui George Enescu de către marele om de cultură, Iosif Sava.