ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Cărțile care deschid lumea la 'Cafeneaua de știință'

Publicat: joi, 2 Aprilie 2015 , ora 15.16

"Nimic din ceea ce poate face un calculator nu se compară cu o carte. Nu poți pune cu adevărat o carte pe Internet. (...) Calculatorul îți poate oferi cel mult un manuscris. Oamenii nu vor să citească manuscrise. Ei vor cărți. Cărțile au un miros aparte. Arată bine. Le poți strânge în brațe. Le poți lua în buzunar" - Ray Bradbury.

Pornind de la aceste idei, Radio România Cultural vă invită la cea de-a treia ediție din 2015 a Cafenelei de știință cu tema Cărțile care deschid lumea.

Luni, 6 aprilie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, între orele 19:00 - 21:00, dar și în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm și online, audio și video, pe www.radioromaniacultural.ro.

Cât de departe suntem de ceea ce spunea, cu nici 10 ani in urmă, Ray Bradbury, unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici scriitori de literatură Science Fiction, cel care, în scrierile sale, a anticipat, printre altele, apariția televizoarelor cu ecrane plate dar și a realității virtuale? Am putea spune, metaforic vorbind, la un click distanță! și n-am greși - dar "click-ul distanță" înseamnă, de fapt, o revoluție!

Pentru că astăzi vorbim nu numai despre cărți digitale ci, de fapt, despre "tipărituri" digitale, acceptând, de dragul metaforei, contradicția termenilor; vorbim despre clase și "școli virtuale", despre biblioteci "clasice" și "biblioteci virtuale". Vorbim, de fapt, despre (re)surse deschise - deschise cât Internetul de deschise, adică globale, mondiale.

Suntem, însă, pregătiți, pentru această revoluție digitală? Care sunt provocările dar și limitele impuse de revoluția digitală, tehnice, legale, educaționale? Și unde este România în curentul țărilor care acceptă și folosesc resursele deschise?

Vom încerca să aflăm în ediția din 6 aprilie a Cafenelei de Știință.

Invitați: Andra Bucur, jurist și cercetătoare în științe juridice, Anca Velicu, cercetător, Institutul de sociologie, Academia Română, Nicoleta Fotiade, Co-fondatoare și președinta Mediawise Society, Nicolaie Constantinescu, arhitect informațional pentru comunitatea specialiștilor din științele informării, Kosson, Bogdan Manolea, Director executiv Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).