ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Ne auzim la Majestic' de 10 ani. Acolo... Doru Moțoc, aici... Majestic!

Publicat: vineri, 27 Februarie 2015 , ora 12.29

Remarcabila rezistență în timp a proiectului de audiții radiofonice intitulat Ne auzim la Majestic se datorează, în primul rând, implicării reale, responsabile și generoase cu care organizatorii - Teatrul Național Radiofonic și Hotelul Ramada Majestic, au tratat evenimentul cultural propus acum 10 ani de către regizorul Mihai Lungeanu. Prin deosebita amabilitate a gazdelor, cele peste 400 de premiere oferite ascultătorilor de teatru radiofonic au putut fi "degustate" în avanpremieră, în prezența realizatorilor și alături de numeroși invitați: binecunoscuți dramaturgi, actori, regizori, critici, oameni de teatru și film.

Fidelitatea publicului prezent la audițiile săptămânale - alcătuit din prieteni și admiratori ai teatrului radiofonic, a confirmat valabilitatea argumentelor care au susținut și impus proiectul: promovarea producțiilor Teatrului Național Radiofonic (premiere, fonoteca de Aur, aniversări), realizarea unui dialog creativ între producătorii și beneficiarii ofertelor propuse, re-integrarea teatrului radiofonic în peisajul cultural bucureștean. Bine fixat în harta afectivă a zilelor de luni, proiectul își propune să continue și să dezvolte atât oferta culturală, cât și relația particulară cu publicul ascultător, producând beneficii de imagine și de prestigiu tuturor celor implicați.

Evenimentul care va celebra împlinirea celor zece ani va avea loc luni, 2 martie 2015, ora 11:00, odată cu avanpremiera spectacolului radiofonic realizat pe baza textului Acolo, semnat de Doru Moțoc. Primitorul bar al hotelului Ramada-Majestic, de cele mai multe ori neîncăpător, vă așteaptă cu difuzoarele deschise, pentru a continua să punem în valoare provocarea de a vedea ceea ce auzim și de a auzi ceea ce vedem. Cu speranța sinceră, adresată tuturor celor care ne-au fost alături, de a rămâne în permanență sănătoși la minte, la trup și la suflet.

Marți, 3 martie 2015, de la ora 23:05, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, Acolo de Doru Moțoc. Regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuție: Vlad Mihu, Ștefan Huluba și Camelia Pintilie.

Textul Acolo a avut o primă confruntare cu publicul într-un proiect de teatru experimental realizat la Teatrul Masca (un spectacol conceput și realizat de regizorul Mihai Lungeanu), în care cele trei foarte tinere personaje au reușit o abilă, subtilă și inefabilă comunicare cu spectatorii, prin energia cu care au dat viață visurilor, speranțelor, aspirațiilor, temerilor, limitelor, voinței și credinței comune. Performanțele actorilor, încă debutanți la întâlnirea cu textul, au fost repede confirmate de o remarcabilă evoluție profesională ulterioară (consfințită prin numeroasele aprecieri, elogii și premii individuale), în care se regăsește și implicarea exemplară dovedită în proiectul inițial cu spectacolul Acolo. Este și rațiunea pentru care astăzi vrem să oferim publicului ascultător de teatru radiofonic trei voci distincte, bine antrenate și formate, recunoscute și apreciate de publicul tânăr. Valoarea morală a textului propus se împletește cu ineditul stilului său estetic, în care găsim un foarte atent dozaj între metaforă și realitate, între iluzie și aluzie, între concretețea situațiilor, umanismul motivațiilor și poezia relațiilor dintre personaje.

Pendulând dramatic între mereu schimbătoarea percepție a realității cuvintelor noastre și eterna dorință de a ne înțelege totuși, între noi, prin valoarea dată acelorași cuvinte, trama textului propus ne implică și pe noi, ascultătorii, devenind o permanentă provocare personală spre autocunoaștere și autodefinire.

Dramaturgul Doru Moțoc , a cărui carieră literară și artistică este binecunoscută atât pe plan național, cât și internațional (dovadă desele participări la festivalurile de teatru europene), se dovedește în continuare o personalitate distinctă în peisajul dramaturgiei românești contemporane. Atât datorită stilului său specific de abordare a realității inspiratoare cât și sensibilității aparte cu care își alege subiectele. De fiecare dată apreciat, precum și multipremiat (inclusiv un premiu UNITER pentru realizarea radiofonică a textului său intitulat Provocare sau Zborul, ce fericire, regia artistică Mihai Lungeanu) dramaturgul propune, într-o lume debusolată și devalorizată, lipsită de soluții sau de orizont, posibilități de reîntregire a ființei umane prin vis, prin ideal, prin spiritualitate, prin speranță și prin credință

Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta.