Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Sorina Goia și Maria Balabaș aduc două distincții importante pentru jurnalism la Radio România Cultural

Publicat: marți, 25 Noiembrie 2014 , ora 11.35

Sorina Goia a fost decorată cu Ordinul "Meritul Cultural"- în grad de Cavaler - de către președintele României, Traian Băsescu. Șeful statului a semnat decretul de decorare a mai multor personalități culturale, printre care se numără Dan Dediu, rectorul "Universității Naționale de Muzică" din București, Daniela Caraman-Fotea, muzicolog, Cristian Mihăilescu, regizor de operă, și Doina Roșca, director al Centrului cultural "Ionel Perlea" din municipiul Slobozia.

Decorarea a fost făcută la propunerea domnului profesor universitar dr. Grigore Constantinescu, președintele Forumului Muzical Român.

Realizator al unor emisiuni variate (premiate de-a lungul ultimilor zece ani de foruri ale criticii de specialitate precum Actualitatea Muzicală, Revista Melos și UZP), Sorina Goia coordonează și prezintă din 2005 linia de actualitate muzicală la Radio România Cultural prin emisiunea Oaza de muzică. De mai bine de nouă ani, Oaza de muzică este singurul program de acest tip care difuzează toate genurile muzicale promovate de Radio România - clasic, jazz, coral, operă, muzică ușoară, tradițională, folclor, crossover etc.

Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Sorina Goia a fost membră a Corului Național de Cameră "Madrigal" (timp de șaptesprezece ani); este muzicolog și are specializarea în muzică bizantină.

Din 2013, Sorina Goia este redactor șef al Redacției Actualitate Muzicală la Radio România Cultural.

Maria Balabaș, moderatoarea emisiunii Dimineața crossover difuzată de Radio România Cultural, va primi diploma pentru jurnalism european, în cadrul ediției a X-a a Zilei europene a concurenței și competitivității în Romania. Evenimentul va fi organizat de Eurolink - House of Europe Foundation și va avea loc la Palatul Cotroceni, joi, 27 noiembrie 2014.

La Ceremonia de gală unde se vor acorda distincții pentru Personalitatea anului pentru o Românie europeană, vor fi premiați domnul Peter Friedrich - Ministrul pentru afaceri europene și internaționale al landului Baden-Württemberg - , Michael Haupl - Primarul Municipiului Vienei, IPS Ioan Robu - Arhiepiscop Mitropolit de București și alții.

Prin Diplomele pentru excelență în jurnalism european, organizatorii vor să focalizeze atenția spre temele de substanță ale dezbaterii publice a marilor chestiuni europene și recompenseze ținuta intelectuală, consecvența morală și profesionalismul abordării, puse în serviciul integrării României în Uniunea Europeană, precum și al europenizării spațiului public autohton. Jurnaliștii nominalizați anul acesta lucrează pentru mass media de stat, private sau mediu online și, prin activitatea lor, promovează imaginea unei Românii a Europei.

"Mă bucur pentru diploma pe care Dimineața crossover o primește. Nu este distincția mea ci a întregii echipe care crează zi de zi aceasta emisiune, un spațiu liber în care artele dialoghează în cel mai firesc mod, transmițând emoții și idei puternice, pentru toți cei care aleg Radio România Cultural. Dimineața crossover mă formează continuu ca un spirit independent și în continuă evoluție culturală și cred că lucrul acesta este valabil în egală măsură pentru publicul nostru." Maria Balabaș.