Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Peste 750 de evenimente - un autentic record la Târgul Internațional Gaudeamus 2014

Publicat: marți, 18 Noiembrie 2014 , ora 16.21

Târgul Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură 2014 va avea loc în perioada 19-23 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediția cu numărul 21, este inițiat și organizat de Centrul Cultural Media al Radio România. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 19 noiembrie, la ora 12:00.

Târgul Internațional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură națională inițiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susținerea culturii românești prin evenimente expoziționale dedicate cărții și educației. Palmaresul celor 20 de ani de existență, care însumează 83 de târguri Gaudeamus, peste 2.300.000 de vizitatori și aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în postura de lider în industria evenimentelor de acest gen din țara noastră.

Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui, totodată, și suportul pentru Tombola Gaudeamus. Marele Premiu al tombolei va fi un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia.

Ca și la edițiile precedente, mai mult de jumătate dintre vizitatorii târgului vor beneficia de acces gratuit în incintă: preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, profesioniștii din domeniile editorial-educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice (dacă este cazul) fiecărei categorii.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00 și 20:00.

Repere statistice GAUDEAMUS 2014

- aproximativ 320 de expozanți (un nucleu puternic și bine definit de edituri românești, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație), acoperind integral cei 14.000 mp ai Pavilionului Central Romexpo;

- un maraton de evenimente editoriale și profesionale - peste 750, număr record în istoria târgului - care se vor desfășura la standurile expozanților, standul Automobile Dacia și în spațiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Cupola - nivel 0.00, Bursa de Contacte, Ceainăria Gaudeamus și Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă - nivelul 3.20, Sala Mircea Sântimbreanu - nivelul 7.70).

Invitatul de onoare al ediție 2014 este Federația Rusă

Programul invitatului de onoare cuprinde peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului și în alte spații din București. 17 oaspeți din Rusia - scriitori, critici literari, editori, jurnaliști și muzicieni, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan rusesc vor susține lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri și momente artistice.

Partener privilegiat al ediției este, și în acest an, GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România.

Președintele de onoare al ediției, amfitrionul Târgului Internațional Gaudeamus 2014 este Benoît Rutten, președinte GADIF, Delegat Valonia - Bruxelles.

Secțiuni tradiționale specializate

* Carte și multimedia educațională - modulul de bază al fiecărei ediții, o adevărată oglindă a pieței naționale pe acest segment, care reunește oferta la zi de carte tipărită și electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din țară și de peste hotare;

* Bursa Educația - rezervată instituțiilor de învățământ și ajunsă la a 17-a ediție;

* Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă, ediția a 11-a, secțiune dedicată celor mai tineri vizitatori;

* Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret 2014, organizat la târg de Ministerul Tineretului și Sportului;

* Expoziția Pagini din istoria radioului, organizată pentru a doua oară în colaborare cu Asociația Radioclubul României.

Expoziții în premieră la Târgul Internațional GAUDEAMUS

Iudaica - Salon de Carte Evreiască Editată în România (ediția I), organizată de Federația Comunităților Evreiești din România - Editura Hasefer și Societatea Română de Radiodifuziune.

Moștenirea noastră brâncovenească, organizată în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus de către Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște.

Ziarul târgului va fi realizat în premieră de către o echipă redacțională de la publicația Cațavencii.

Premiile Târgului Internațional Gaudeamus 2014 vor fi decernate duminică, 23 noiembrie, ora 16:00

- Trofeele Gaudeamus (decernate pentru trei dintre expozanți) și Cea mai râvnită carte a târgului, prin votul publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor;

- Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secțiunile publicații, radio, TV, agenții de presă și online - decernat jurnaliștilor acreditați care vor reflecta derularea târgului. Trofeele se vor acorda tot pe baza votului publicului;

- Trofeul Presei pentru secțiunea agenții de presă se va acorda pe baza monitorizării realizate de Agenția de Presă RADOR a Societății Române de Radiodifuziune;

- Premiul de excelență, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg și destinat finanțării totale sau parțiale a unui proiect editorial de importanță națională, cu ecouri internaționale;

- Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători de carte, în și din limba română;

- Premiul Educația, acordat uneia dintre instituțiile de învățământ prezente la târg;

- Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte;

- Premiile Tombolei Gaudeamus.

Proiecte Gaudeamus - Radio România

Concursul Național de Lectură Mircea Nedelciu - inițiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a XII-a ediție și urmărește să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala națională 2014 va avea loc în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus vineri, 21 noiembrie, ora 11:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanții sunt câștigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga țară de studiourile regionale Radio România;

Cărțile se întorc acasă - campanie de donație de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 100.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și vizitatorilor Gaudeamus în peste 260 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua și pe parcursul Târgului Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură; donațiile de carte se primesc în intervalul 19 - 24 noiembrie la Romexpo;

Invitați de nota 10: Olimpicii României - un proiect care își propune să aducă în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, să atragă atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2014, 26 de elevi din București, medaliați la concursuri internaționale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei Meritul olimpic internațional, vor fi premiați în cadrul unei festivități care va avea loc sâmbătă, 22 noiembrie, ora 15:00, la standul Automobile Dacia. Premiile vor fi oferite de Radio România și Automobile Dacia.

Tombola Gaudeamus - derulată pe parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, Tombola Gaudeamus oferă vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga patru premii: Marele Premiu - un autoturism Dacia Logan 10 ani, iar locurile1, 2 și 3 câte un smartphone (oferite de Orange). Câștigătorii premiilor vor fi stabiliți prin tragerea la sorți programată duminică, 23 noiembrie, ora 14:00.

Parteneri Gaudeamus 2014

Proiect susținut de Ministerul Culturii. Sponsori: Automobile Dacia și Orange. Parteneri: Primăria Municipiului București, RATB, Tarom, Graffiti BBDO, Primăria Sectorului 1 București. Parteneri media: România TV, Spectacular, TV5 Monde, Accente, Agenția de Carte, Arhitext, Bookblog, revista Cariere, Cațavencii, Forbes, ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Șapte Seri, Bernschutz & Co.

Informații suplimentare, programul integral al evenimentelor organizate în cadrul târgului și catalogul participanților la această ediție, la Secretariatul Gaudeamus sau pe www.gaudeamus.ro. Persoane de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro) și Anca Badea (tel. 0740.121.173, e-mail anca@gaudeamus.ro).