ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică
Urmează: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Evocare specială Irina Petrescu

Publicat: vineri, 20 Iunie 2014 , ora 14.14

Luni, 23 iunie, la ora 11:00, în cadrul audițiilor la Clubul de la hotelul Ramada Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic va susține o Evocare Irina Petrescu, prilej de a o reasculta pe apreciata actriță în Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu. Invitate: Annie Muscă, Elisabeta Munteanu, Doina Papp, Marina Spalas. Prezintă: Costin Tuchilă.

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna iunie Irinei Petrescu. În 19 iunie, Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941) ar fi împlinit 73 de ani. A părăsit prematur această lume în 19 martie 2013, în plină putere creatoare.

"Luminoasă și nobilă, dar aparent solitară. Cu distincție, fie chiar și în pleiada marilor actori plămădiți cu generozitate de Cel de Sus. O imensă candoare contopită într-un soi de frig copleșitor și o privire întrebătoare, dar sigură, fără întortocheli. Un aer princiar și o voce înzestrată cu ecou, într-un evantai de vibrații transferate până dincolo de microfon. O apariție fără egal în cinematografia românească față în față cu un om de o surprinzătoare discreție. Cu rafinament și complexitate, cu iz de poezie, Irina Petrescu și-a desăvârșit pe scenă darul de a ști să-și asculte partenerul și de a păstra, așa cum învățase de la maestrul ei, Șahighian, misterul personajului interpretat," o caracterizează Annie Muscă la rubrica Remember a Revistei Teatrale Radio (19 iunie).

"Irina Petrescu ne-a dăruit un model greu de egalat (fiindcă îmi este foarte greu să cred că poate fi depășit acest model) al feminității. Un model al cărui ecuație este: poezie și discreție. Discreția cu care a știut să își poarte frumusețea rară a alcătuirii sale." (Șerban Cionoff, Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis, Revista Teatrală Radio, 20 iunie).

Monologul dramatic Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu, difuzat în premieră în 9 august 1996, a fost caracterizat de Adrian Pintea, regizorul spectacolului, ca "un exercițiu foarte elegant de inteligență și singurătate demn asumată". Redactor: Domnica Țundrea. Regia de studio: Gheorghe Pufulete. Regia muzicală: Simona Tudor. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.

Jocul cu fantasme va fi putea fi ascultat la Radio România Cultural duminică, 29 iunie, la ora 14:00.

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?p=8356

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?p=8544

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?p=8771

Irina Petrescu în Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu, regia artistică: Adrian Pintea - fragment http://youtu.be/IKSNBm5ZkyA.