Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Peste 1.000 de elevi aleg Școala altfel la Radio România

Publicat: vineri, 4 Aprilie 2014 , ora 15.16

La Radio România educația și formarea au întotdeauna un rol privilegiat atât în programe cât și în acțiunile desfășurate, de aceea Societatea Română de Radiodifuziune devine, între 7 și 11 aprilie, o altfel de școală pentru elevii de toate vârstele.

Radioul public se alătură astfel programului derulat de Ministerul Învățământului, intitulat Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! care are ca scop implicarea tuturor preșcolarilor, elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, unele necuprinse în curriculumul național, să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale. Față de 2013, când aproape 600 de elevi au ales să ne viziteze, anul acesta peste 1.000 de copii și adolescenți din școli generale și licee ale Capitalei, dar și din țară, au ales Școala altfel la Radio România!

În cadrul săptămânii Școala altfel, grupuri de elevi însoțiți de profesorii lor, din școli bucureștene - Școala Generala Maria Rosetti, Școala Generală nr. 117, liceele I.L. Caragiale, Cervantes, C.A. Rosetti, Ștefan Obregia, Mihai Eminescu, Matei Basarab, Waldorf - A.D. Xenopol, dar și din alte școli din țară, vor vizita puncte de interes ale Societății Române de Radiodifuziune – Agenția Rador, studiourile de emisie ale Radio 3 Net „Florian Pittiș”, Radio România Actualități, București FM și Antena Satelor.

Centrul Cultural Media Radio România este, la rândul său, gazdă primitoare. În cadrul proiectului Kindermind, organizat de Kinder Alegria, elevii vor vizita studiourile Radio România Cultural și se vor întâlni cu echipa acestui post, aflând în acest mod ce presupune să lucrezi la radio, de ce studii, cunoștințe, talente și aptitudini ai nevoie pentru a pătrunde într-un astfel de domeniu, dar și cum se pregătesc efectiv emisiunile și care este drumul parcurs, de la idee până la a fi puse în undă.

Cu același prilej, redactorii Editurii Casa Radio le vor prezenta elevilor și cadrelor didactice cele mai noi apariții dedicate lor: Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, în lectura Alexandrinei Halic, Întâmplări cu și fără Arpagic de Ana Blandiana, în lectura autoarei, sau Trei povești de Ion Creangă, citite de Mihail Sadoveanu, Dumitru Furdui, Alexandrina Halic și ilustrate de Ana Botezatu.

Un alt grup de copii, de la Liceul Francez Anna de Noailles, va participa la repetiția Orchestrei Naționale Radio din 10 aprilie. Repetiția va avea o componentă educativă, căci adolescenții vor avea prilejul să vadă pe viu instrumentele, să înțeleagă cum sunt ele făcute să rezoneze, dar vor afla de asemenea ce înseamnă o orchestră simfonică și amănunte despre lucrările ce urmează a fi interpretate.

Tot în cadrul proiectului Școala altfel, în perioada 7 - 13 aprilie, Radio România Cultural îi invită pe cei mai tineri ascultători la Palatul Mogoșoaia, unde se desfășoară a cincea ediție a concursului Drumul spre celebritate. Peste 50 de tineri muzicieni vor concura aici într-un maraton al excelenței sonore. Finala, deschisă și ea publicului, va avea loc duminică 13 aprilie, de la ora 15:00.

Teatrul Național Radiofonic organizează un Atelier de Teatru Radiofonic, având drept rezultat o premieră radiofonică cu școlari. Scenariul este inspirat după povestea Zâna Zorilor de Ioan Slavici, actorii interpreți sunt elevii clasei a IV-a a Școlii Generale nr. 149 din București, iar coordonatoarea proiectului este regizorul artistic Ilinca Stihi. Copiii vor fi prezenți în studiourile de Teatru Radiofonic, unde timp de trei zile vor participa la repetițiile spectacolului, urmate de înregistrarea acestuia.

În aceeași săptămână, Caravana GAUDEAMUS ajunge la Cluj-Napoca. Târgul va avea loc în perioada 9 – 13 aprilie, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Piața Unirii. Toate școlile au primit invitația de a participa, pentru ca elevii să pătrundă în lumea cărților și să-i cunoască îndeaproape pe autori și editori. În cadrul campaniei de donații Cărțile se întorc acasă, inițiată și derulată de Radio România, copiii vor fi încurajați să fie generoși și să cedeze volumele care le prisosesc, celor care au din ce în ce mai greu acces la ele. Proiectul Invitați de nota 10: Olimpicii României se va derula și la Cluj-Napoca, acesta având ca rezultat recompensarea și promovarea performerilor la diferite discipline din învățământul românesc. Târgul este inițiat și organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România – echipa GAUDEAMUS și Radio România Cluj cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.