Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural citește pe frecvența Gaudeamus!

Publicat: luni, 18 Noiembrie 2013 , ora 15.48
Radio România Cultural citește și emite pe aceeași frecvență cu cea Târgului Internațional de Carte Gaudeamus! Emisiuni, dezbateri, reportaje, vox-pop-uri, evenimente speciale vor aduce din nou atmosfera acestei sărbători a cărții în casele ascultătorilor din toată țara.


Din studioul special amenajat se vor transmite emisiunile Timpul prezent (20, 21 noiembrie de la ora 11.30 - moderatori Adela Greceanu și Matei Martin), Vorba de cultură (20, 21 și 22 noiembrie de la ora 12.00 - moderatori Ema Stere și Attila Vizauer), Știinta în cuvinte potrivite (20, 21 și 22 noiembrie de la ora 13.15 - moderatori Corina Negrea și Dan Manolache) și Noua revistă vorbită (22 noiembrie de la ora 15.00, moderator Adela Greceanu).


Ziua de vineri, 22 noiembrie, este dedicată de Radio România Cultural, prin evenimentele organizate, celor mai tineri dintre ascultătorii săi.


La ora 15.00 la Ceainăria Gaudeamus se va lansa BookCrossing pentru liceeni. Bookcrossing pentru liceeni este o variantă a programului internațional Bookcrossing, lansat în România în 2009 de Radio România Cultural. Regulile generale ale Bookcrossing se păstrează, dar sunt adaptate acum pentru liceeni.


Bookcrossing este un proiect care încurajează lectura și generozitatea. Cărțile Bookcrossing circulă de la un cititor la altul: cine găsește o carte Bookcrossing în oraș o citește, lasă un scurt mesaj pe Bookcrossing.com sau pe site-ul proiectului RRC, și o repune în circulație, într-un crossing zone.


Bookcrossing pentru liceeni păstrează crossing zone-urile și adaugă ideea ștafetei: cărțile vor fi predate de la un elev la altul, iar liceenii vor putea "adopta" cărți, pe care le vor urmări în drumul lor prin școli și licee. Se vor organiza competiții Bookcrossing între licee: cine va reuși să înregistreze cele mai multe "salturi" ale unei singure cărți.


La lansarea de la Târgul Gaudeamus vor participa elevii școala MEA, alături de Cătălin Sturza, realizator de emisiuni RRC și coordonator al proiectului, de Corina Stoicescu și de Mihaela țigănilă, fondatoare ale Liceului Teoretic școala MEA.


De ce este bine să circule cărțile și mai ales să fie citite aflăm imediat după, la ora 15.30, tot la Ceainăria Gaudeamus unde va avea loc lansarea proiectului: Conferințele Civice "Despre buna folosință a lecturii".Conferințele pun în valoare liceeni și profesori care intră în dialog și dezbatere cu reprezentanți ai comunității literare și culturale românești. Startul serie pilot de 3 conferințe are loc în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus.


Invitați: Sorin Despot și Costi Rogozanu.


Comunitatea culturală știe că în liceele din toate localitățile din România se află, la vârsta adolescenței, toți potențialii cititori, dar și viitorii scriitori, jurnaliști sau critici și îndrumătorii lor. Ceea ce face proiectul "Despre buna folosință a lecturii" este să provoace întâlnirea dintre aceștia într-o formulă care are ca punct de start un debate (dezbatere pro-contra) în care elevi și profesori fac echipe alături de personalități culturale (scriitori, manageri, editori, critici). Abordarea pro-contra este una dinamică și provocatoare, dând șanse egale fiecăreia dintre părți pentru a "câștiga" votul audienței, dar și pentru a crea un spectacol de idei atractiv pentru elevi. Inițiat de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) în parteneriat cu Asociația Culturală BookMag și cu Radio Romania Cultural, proiectul este posibil prin sprijinul Fundației Rațiu din Marea Britanie, iar parteneri educaționali sunt Editura Cartea Românească, Editura Polirom.


O manifestare deja tradițională Finala concursului național de lectură "Mircea Nedelciu", ediția a XI - a este programată sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 13-15 la Bursa de contacte, nivel 3.20. Organizatori: Echipa Gaudeamus și Radio România Cultural. Prezentator și realizator: Mirela Nicolae.

Duminică, 24 noiembrie, orele 11-13 la Bursa de contacte, nivel 3.20, vorbim despre Bibliotecile din Romania - între incertitudini și speranțe.Dezbatere este realizată cu sprijinul UNIVERSITTII DIN BUCUREȘTI, FACULTATEA DE LITERE - SPECIALIZAREA STIINTE ALE INFORMARII SI DOCUMENTARII, Biblioteca Pedagogica Nationala "I. C. Petrescu", Biblioteca Metropolitana, Asociatia Bibliotecarilor din Romania in cadrul programului de diseminare a proiectului ACCES - FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ, CALIFICARE/RECALIFICARE -GARANȚIA SUCCESULUI PE PIAȚA MUNCII PENTRU ANGAJAȚI , proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Realizatori: Mirela Nicolae si Mirela Stana - Radio Romania Cultural.