Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Drumul fagilor în Bucovina, la final!

Publicat: joi, 19 Septembrie 2013 , ora 15.15
În perioada 8 - 14 septembrie, în contextul evenimentelor dedicate celei de-a 85-a aniversări de la prima emisiune, Radio România a realizat, împreună cu Radio Rai, serviciul public din Italia, proiectul editorial comun Drumul fagilor în Bucovina, dedicat promovării patrimoniului spiritual, istoric și cultural al acestei regiuni, cunoscută mai ales pentru mănăstirile medievale incluse în patrimoniul UNESCO. Proiectul s-a derulat sub patronajul Autorității Naționale pentru Turism, al Ambasadei Italiei la București, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava și în colaborare cu Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune.

Etapele proiectului au inclus vizite la mănăstirile și bisericile de la Slatina, Voroneț, Gura Humorului, Humor, Sucevița, Putna, Pătrăuți, Dragomirna și Suceava, urmate zilnic de transmisii pentru Rai Radio 1 și RaiWebRadio, preluate și de emisiunile în limba italiană de la Radio România Internațional. Emisiunile au fost realizate de directorul adjunct al Radio Rai, Sergio Valzania, și Iuliana Anghel, realizator - coordonator al emisiunilor în limba italiană de la Radio România Internațional. De asemenea, au fost realizate și transmisii pentru Radio Vaticana, Radio România Actualități și Radio România Cultural.

Drumul fagilor în Bucovina a avut ca model Radiopelerinajele serviciului public din Italia, un proiect promovat în Europa în ultimii zece ani de Sergio Valzania.

"Acest traseu a fost perfect, pentru că reunește toate criteriile unui astfel de proiect: drumul, locurile pe care trebuie să le vezi, contextul, patrimoniul - inclusiv cel natural, de mare valoare, alternanța momentelor care necesită un efort fizic mai mare cu cele mai relaxate. Și întâlnirea cu bisericile pictate devine aproape magică. Ajungi la Voroneț sau la Sucevița - minuni absolute, cu estetica lor extrem de sofisticată. Cineva ar crede că a ajuns într-o localitate de periferie, dar, de fapt, aici s-a transferat inima Imperiului Bizantin după căderea Constantinopolului, care și-a adus în aceste locuri călugării, pictorii, poate mai puțin arhitecții, pentru că Ștefan cel Mare elaborase deja un plan în acest sens", a spus directorul adjunct al Radio Rai la sfârșitul pelerinajului.

Jurnaliștii celor două servicii publice au fost însoțiți în Bucovina de doamna Angela Loi, Secretar de legație al Ambasadei Italiei la București, care s-a implicat în promovarea acestui proiect în Italia. "Credem că Italia trebuie să contribuie la prezentarea frumuseților României. Așadar, un astfel de proiect ni s-a părut extrem de potrivit. Relațiile dintre două țări se bazează pe comunicare, și orice inițiativă care ne ajută să îmbunătățim înțelegerea reciprocă între două popoare este benefic pentru relațiile bilaterale", ne-a declarat doamna Angela Loi.

Jurnaliștii celor două posturi de radio au avut și o întâlnire cu Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, care a sprijinit cu maximă disponibilitate această inițiativă.