Arhivă : Evenimente Înapoi

Andrei Feher, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2017 , ora 10.51

Vineri, 20 octombrie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio prezintă la Sala Radio un concert Schumann & Brahms, sub bagheta tânărului dirijor de origine română Andrei Feher, un nume în plină afirmare pe scena muzicală internațională, în prezent director muzical al Kitchener - Waterloo Symphony Orchestra din Canada.


Seara va debuta cu uvertura operei Genoveva de Robert Schumann, urmată de o altă lucrare a compozitorului german, o piesă care va aduce în prim - plan cornul ca instrument solistic: Piesa de concert pentru patru corni
și orchestră, op.86. Un prilej de a aduce pe scena Sălii Radio patru muzicieni de referință în mânuirea cornului în ansamblu orchestral și ca instrument solo: Ioan Rațiu, fost cornist solo la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române, în prezent profesor la Academia de Muzică Robert Schumann din Düsseldorf, Nicolae Dosa, fost membru corn solo în Orchestrele Filarmonice din Nisa și Monte Carlo, Vlad Buzdugan, solist instrumentist și șef de partidă corn la Orchestra Națională Radio, și Cristian Borcan, solist instrumentist în cadrul aceleiași orchestre.


Programul se va încheia cu Simfonia nr.3 în fa major, op.90, de Johannes Brahms, celebră mai ales pentru partea a III-a, Poco allegretto, care s-a aflat pe coloana sonoră a filmului "Vă place Brahms?", realizat în 1961.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro
și www.romania-muzical.ro.


Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro
. Acestea se pot achizi
ționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.


Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.



Biografii


Andrei Feher

Cu o capacitate de afirmare remarcabilă, evoluția artistică a tânărului dirijor Andrei Feher este cât se poate de interesantă, în prezent fiind numit director muzical al Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra.

Temeinicia și atenția pentru formarea sa muzicală denotă preocuparea pentru actul artistic. A fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonică din Québec, al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alți maeștri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengerlbrock și Jaap van Zweden.

În anul 2013 a dirijat concertul final al Young Prague Festival, iar în 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, în cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montreal, care includea lucrări de Richard Strauss, fapt ce a deschis seria colaborărilor sale cu această celebră orchestră.

În stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Québec, al Orchestrei Metropolitain precum și al celebrei Orchestre de Paris, prezentând repertorii care au inclus Spărgătorul de nuci de P. I. Ceaikovski, Petrică și lupul de S. Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss.

Ca un susținător al muzicii contemporane, Andrei Feher a colaborat cu numeroși compozitori, ca Eric Champagne, Piere Mercure, George Dimitrov, Ciprian Pop, Abigail Richardson, și a realizat premiera lucrării Soleil noir, de Pierre Jodlowski.

Stagiunea 2016 2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alături de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra. Debutul la Orchestre de Chambre de Laussane a fost atât de apreciat, încât Andrei Feher a fost invitat să dirijeze apoi o serie de concerte, precum și premiera operei pentru copii Les Zoocrates de Thierry Besançon.

În stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat să dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d'Île de France, urmând cursul firesc al colaborărilor cu Orchestre de Chambre de Laussane, Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Andrei Feher s-a născut în România, a studiat vioara în orașul naral, Satu Mare, continuându-și apoi studiile la Conservatoire de Montreal, după relocarea familiei în Canada.


Ioan Ra
țiu

A studiat în București la Conservatorul Ciprian Porumbescu, la clasa de corn a maestrului Paul Staicu și a fost laureat la diverse concursuri naționale și internaționale.

Și-a început activitatea profesională ca solo cornist în București, la Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, apoi la Filarmonica George Enescu. A continuat apoi activitatea de solo cornist în Spania, la Gran Teatro del Liceo din Barcelona și la Orchestra Sinfonica Bilbao. Din anul 1984 este solo-cornist la Deutsche Oper Rhein și la Duisburger Philharmoniker în Germania.

Alături de aceste orchestre desfășoară o intensă activitate solistică și de muzică de cameră, ce include numeroase concerte în Europa și Asia. Această frumoasă carieră artistică este completată de o intensă activitate pedagogică în Spania, Germania, China, Coreea de Sud, Japonia.

Din 1993 Ioan Rațiu predă la Academia de Muzică Robert Schumann, din Düsseldorf.


Nicolae Dosa

După studiile realizate la Conservatorul de Muzică din București, la clasa de corn a profesorului Paul Staicu, Nicolae Dosa a debutat în calitate de corn-solo la Filarmonica George Enescu. În anul 1980 s-a stabilit în Franța și a fost admis, prin concurs, la orchestrele Filarmonicilor din Nisa (1981) și Monte-Carlo (1982), unde a ocupat funcția de corn-solo.

În același timp a fost numit profesor la Academia de Muzică Rainier al III-lea din Monaco, iar în 1980 Nicolae Dosa a fost laureat al Concursului Internațional de Corn de la Toulon, unde a câștigat Premiul I. În urma câștigării acestui premiu s-a afirmat cu o activitate solistică marcată prin numeroase concerte și recitaluri. Ca o răsplată pentru întreaga sa activitate artistică în Principatul de Monaco, Nicolae Dosa a fost recompensat cu Medalia de Onoare, conferită de Prințul Albert al II-lea.


Vlad Buzdugan

Cu un desăvârșit talent muzical, Vlad Buzdugan a susținut de-a lungul timpului numeroase concerte și recitaluri. A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof. Nicolae Lipoczi, urmate de cursuri de master în Olanda cu W. Purvis. Între 1996 și 1999 a fost distins cu Premiul I la Olimpiadele Naționale de Muzică, iar în anul 2002 a obținut Premiul I la Concursul Yamaha (București).

A ocupat funcția de solo-corn al orchestrelor filarmonice din Botoșani și Giurgiu, a colaborat cu majoritatea orchestrelor reprezentative din țară, în prezent fiind solist instrumentist și șef de partidă în cadrul Orchestrei Naționale Radio. Din anul 2005 până în prezent este colaborator al orchestrei Philharmonie der Nationen din Germania, membru al ansamblului Radio Brass și colaborator permanent al Orchestrei Operei Naționale București. Totodată, este membru fondator al Cvintetului Five și al Cvintetului Evohe din Cipru.

Vlad Buzdugan susține o bogată activitate concertistică, alături de Orchestra de Cameră Radio, orchestrele filarmonicilor din Bacău, Botoșani, Râmnicu-Vâlcea, iar pentru Fonoteca Radio București a înregistrat Villanelle de P. Dukas, Sur les cimes de E. Bozza și Sonate 1939 de P. Hindemith, efectuând totodată înregistrări din concerte, cu Cvintetul Concordia.

În acest an Vlad Buzdugan a obținut titlul de doctor în muzică, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.


Cristian Borcan

Cristian Borcan este un artist care reușește să surprindă publicul prin abilitatea de a atribui noi și diferite valențe actului artistic. Filozofia timbrală practicată de cornistul Cristian Borcan transcende autenticitatea sonoră a cornului natural către posibilitățile tehnice conferite de cornul cromatic.

Cu studiile muzicale începute la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din capitală, Cristian Borcan și-a continuat formarea artistică cu studii universitare și de masterat la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Nicolae Lipoczi. În 2017 a obținut titlul de doctor în muzică, cu teza de doctorat Cornul în creația camerală a clasicismului, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Buciu.

În 2006 a devenit membru al Orchestrei Naționale Radio, iar din anul 2007 ocupă funcția de solist instrumentist. Din 2013 este cadru didactic asociat la clasa de corn din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București.

A concertat alături de Orchestra de Cameră Radio și a susținut recitaluri la Universitatea Națională de Muzică din București, Palatul Suțu din București, Ambasada României din Paris și din Atena, la Centrul Cultural Român din Roma și Veneția, Palatul Peleș din Sinaia și în cadrul cursurilor Academiei Sighișoara. În anii 2016 și 2017 a fost cooptat în orchestra Festivalului din Tirol, Austria, unde se interpretează integral tetralogia Inelul Nibelungilor, compusă de Richard Wagner.