Arhivă : Evenimente Înapoi

Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio, la startul noii stagiuni

Publicat: marți, 19 Septembrie 2017 , ora 12.08
După Festivalul Enescu, Sala Radio preia ștafeta muzicii de calitate, la startul de stagiune, vineri, 29 septembrie 2017, de la ora 19.00, cu un concert care va aduce în fața publicului cele două orchestre simfonice radio reunite - Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio -, sub bagheta dirijorului Iurii Botnari.

Numele solistului invitat, dar și programul ales pentru concertul de început de stagiune, promit o seară muzicală memorabilă! Protagonistul serii va fi cunoscutul pianist Freddy Kempf, al cărui nume se leagă de concertele susținute alături de Royal Philharmonic Orchestra din Londra, dar și foarte apreciate colaborări cu mari dirijori, între care Daniele Gatti, Sir Andrew Davis, Charles Dutoit sau Riccardo Chailly.

Programul primei seri a noii stagiuni se anunță la fel de spectaculos: cele două orchestre radio reunite vor interpreta în prima parte Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră, op. 18 de Rachmaninov, pentru ca partea a doua să aducă bucuria reîntâlnirii cu partitura inconfundabilei adaptări a lucrării Carmen de Bizet pentru balet, în Suita Carmen, realizată de compozitorul rus R. Shchedrin pentru celebra balerină Maia Plisețkaia.

La pupitrul dirijoral se va afla Iurii Botnari, un nume de referință pe scena muzicală internațională. Este fondator și dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony, dirijor șef și director artistic al Teatrului Național Muzical din Moldova și vice-președinte al Russian Music Society. Din 2002 colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, alături de care susține concerte în toată lumea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro.


Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


IURII BOTNARI

Născut la Chișinău, Iurii Botnari și-a început formarea muzicală studiind vioara. A manifestat de timpuriu talent componistic și a colaborat cu diverse orchestre. În anul 1982 a primit un premiu pentru compoziție și astfel a fost invitat în calitate de dirijor și orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt Petersburg.

A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecționat cu profesorul Yuri Simonov la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică fiind desăvârșită de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.

Dirijorul desfășoară o intensă activitate artistică și colaborează cu numeroase orchestre simfonice din Rusia și Europa. A fost numit director artistic și dirijor șef al Teatrului Național Muzical din Moldova, iar în 1991 a devenit Director muzical și dirijor șef al Estland Art Agency din Moscova.

Lui Iurii Botnari i se datorează reînființarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-președinte al acesteia. Este fondator și, din 1995, dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova, discografia ansamblului îmbogățindu-se cu numeroase discuri de atunci. Orchestra a fost decorată cu Medalia Mozart la Paris și cu Medalia Enescu la București (1998). În prezent, Iurii Botnari desfășoară o bogată activitate artistică alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova. Din anul 2002 colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, alături de care susține concerte în toată lumea.

Dintre distincțiile obținute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată O minte strălucită a secolului al 21-lea (2005).

Iurii Botnari este membru votant al Academiei Grammy.


FREDDY KEMPF

Freddy Kempf, unul din cei mai interesanți și cunoscuți pianiști ai generației sale, își răsplătește publicul cu un repertoriu muzical extrem de divers, concertele sale desfășurându-se mai mereu cu casa închisă.

S-a născut la Londra în 1977 și a debutat alături de Royal Philharmonic Orchestra încă de la vârsta de opt ani, menținând de-a lungul anilor o foarte strânsă colaborare cu această orchestră, alături de care a debutat și în calitate de dirijor în 2011. În stagiunea precedentă, Freddy Kempf a evoluat în compania aceleiași orchestre, în dublă ipostază de pianist și dirijor, într-o serie de concerte dedicate integralei concertelor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven.

Notorietatea de care se bucură Freddy Kermpf datează din anul 1991, când a câștigat competiția BBC Young Musician of the Year. Totodată, în anul 1998 a fost distins cu premiul al III-lea la concursul P. I. Ceaikovski, dar se pare că publicul a fost atât de contrariat de atribuirea doar a premiului al III-lea pianistului, încât au existat o serie de proteste asupra unei posibile nedreptăți și totodată numeroase articole negative ale presei, încât pianistul a fost supranumit eroul competiției.

De-a lungul timpului a colaborat cu: Philharmonia Orchestra (dirijori Sir Andrew Davis și Kurt Sanderling), Royal Philharmonic Orchestra și Daniele Gatti, Matthias Bamert și Charles Dutoit, Royal Liverpool Philharmonic, La Scala Philharmonic (dirijor R. Chailly), St. Petersburg Philharmonic (dirijor Y. Temirkanov), Russian State Symphony (dirijor V. Sinaisky), Dresden Symphony (dirijor G. Herbig), Salzburg Mozarteum Orchestra (dirijor Ivor Bolton), Seattle Symphony (dirijor R. Schwarz), San Francisco Symphony (dirijor Y. P. Tortelier), Philadelphia Orchestra (dirijor W. Sawallisch), NHK Symphony (dirijor Y. Simonov), European Union Youth Orchestra (dirijor V. V. Ashkenazy), Prague Philharmonia (dirijor J. Bĕlohlávek), Residentie Orkest (dirijor Neeme Jaarvi) și Luxembourg Philharmonic (dirijor E. Krivine).

Un pasionat al recitalurilor, Freddy a interpretat numeroase pagini muzicale pe scene muzicale prestigioase: Great Hall la Conservatorul din Moscova, Berlin Konzerthaus, Sala Verdi a Conservatorului din Milano, Sociedad Filharmónica Bilbao, Sala Cadogan din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, ABC Southbank în Brisbane și la City Hall din Sydney, Suntory Hall din Tokyo.

Freddy Kempf înregistrează în exclusivitate pentru BIS Records. Înregistrarea Concertelor nr. 2 și 3 de Prokofiev, alături de Orchestra Filarmonicii din Bergen și dirijorul Andrew Litton, a fost nominalizată pentru Gramophone Concerto Award și a primit numeroase elogii ale presei. A urmat înregistrarea lucrărilor pentru pian și orchestră de Gershwin, cu același ansamblu, despre care presa titra: "frumos, stilat, luminos și elegant….magnific".

Un alt compact - disc a inclus înregistrarea unui recital alcătuit din lucrări de Rachmaninov, Bach/Busoni, Ravel și Stravinski, pe care BBC Music Magazine o cataloga ca fiind: "…delicată și cu un rafinat simț stilistic". În 2010 Freddy a primit invitația de a participa la un proiect de înregistrări pentru lucrarea Genesis Symphony de Tolga Kashuf, alături de London Symphony Orchestra.

Recent a colaborat cu RTVE Symphony Orchestra din Madrid (dirijor Carlos Kalmar), Vancouver Symphony (dirijor Bramwell Tovey), Australian Chamber Orchestra și Richard Tognetti la Birmingham's Symphony Hall. În stagiunea precedentă pianistul a debutat cu Sydney Symphony Orchestra (dirijor Thomas Dausgaard) și Nice Philharmonic (dirijor Mikhail Jurowski).

Colaborările sale au mai inclus concerte cu Orchestra Simfonică și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică din Praga, Ulster Orchestra, City of Birmingham Symphony, Franz Liszt Chamber Orchestra, New Zealand Symphony Orchestra. Totodată, a fost invitat să participe la Budapest Spring Festival și Menuhin Festival.

Noemi Vidu