Arhivă : Evenimente Înapoi

'TragiComedy' de Gigi Căciuleanu, la Festivalul 'George Enescu' pe scena ONB - Un dialog tragi-comic al iubirii

Publicat: vineri, 8 Septembrie 2017 , ora 9.05

"Viața e o tragedie, dar și o comedie, printre lacrimi facem haz de necaz. Ideea spectacolului a pornit de la Maya Plisețkaya, cu care am lucrat. Era o balerină și o tragediană absolută, dar cu un haz extraordinar. Spunea bancuri cu mult umor, cu o aciditate sulfuroasă și, în același timp, era ingenuă, ca un copil. O figură tragi-comică, în sensul frumos. TragiComedy este dedicat Mayei Plisețkaya și lui Rodion Șcedrin, doi oameni care s-au iubit foarte mult. Am încercat să reprezint într-o geometrie dansată respingerile, apropierile, dialogurile, ridicările și prăbușirile iubirii", a declarat Gigi Căciuleanu despre "TragiComedy", care va fi prezentat în premieră mâine, 8 septembrie, ora 18.30, pe scena Operei Naționale, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Muzica aparține lui Rodion Șcedrin, soțul și marea iubire a Mayei Plisetkskaia, cel căruia Maya i-a fost muză si pereche.

Sub direcția artistică a maestrului Gigi Căciuleanu vor evolua pe scenă balerini ai Operei Naționale București alături de soprana Oana Berbec. Matei Dersidan (Les Ateliers Nomad) a creat scenografia și mapping-ul video, light design-ul poartă semnăturile lui Cristian Simon și Andrei Florea. Costumele îi aparțin Corinei Boboc, iar Lelia Marcu Vladu este asistent de coregrafie al spectacolului.

"Pe Rodion l-am cunoscut cu o valiză plină cu "muzici". La fel ca pentru Nebuna din Chaillot, pusă în scenă pentru Maya, la cererea lui Pierre Cardin, am realizat din muzica lui Rodion un colaj, cu mult respect și cu multă dragoste. E o muzică contemporană, dar nu în sensul contemporan care șochează, ci acela care vorbește despre problemele oamenilor obișnuiți din ziua de astăzi, care merg cu metroul, cu mașina, trăiesc alături de noi zi de zi. Este o muzică superbă, în care relația între pian și violoncel e una de tensiuni, de spargeri, de reînnoiri, ca între un bărbat și o femeie. Intervine și vioara, un al treilea personaj. Am vrut o paralelă între instrumentele muzicale si celelalte, instrumentele dansatori, care pot reda curba viorii și a sunetului. Dialogul cu violoncelul e un dialog de instrumentiști, e o piesă de teatru tragicomică. M-a amuzat să văd cum dansatorii se învârt, duc piciorul în sus, către rai, se unduiesc, fiecare dintre ei reprezentând un instrument. Această coregrafie a instrumentelor m-a pasionat și m-a bucurat foarte mult. Sper ca acest spectacol să ajungă la inima publicului", a adăugat Gigi Căciuleanu.

"Va fi o seară eveniment, pentru că este un spectacol minunat. Mă bucur că avem posibilitatea, ajutați și de prietenii lui Gigi Căciuleanu, să prezentămTragiComedy. Avem noi veniți în trupă și este extraordinar că și ei vor fi interpreți în această premieră. Sunt foarte mulți tineri care au venit alături de mine, au învățat ce se întâmplă cu fenomenul artistic și cum să fie în spatele valorilor, care au nevoie de sprijin. Trebuie să-i ajutăm pe artiști să nu aibă altă grijă decât să dea tot ce pot mai bun pe scenă", a declarat Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale.

"Spectacolele lui Gigi Căciuleanu se află sub semnul iubirii. Se împlinesc 10 ani de la debutul "Gigi Căciuleanu Romania Dance Company", cu Oui ba da,în cadrul Festivalului Enescu. Noi am intrat în relație directă cu compania mai târziu, în anul Caragiale, când a fost pusă în scenă la Teatrul National D'ale noastre. Cu Gigi ne-am întâlnit prima dată tot în Festival, in 2011, când a venit la Întâlnirile JTI cu Baletul National din Chile. E o magie care îl înconjoară, are o energie extraordinară, nu cred că mai există un coregraf care să dăruiască atât de mult, necondiționat, sa pună în scenă atâtea spectacole, cu atâtea echipe diferite. În preajma lui Gigi sunt întotdeauna oameni tineri si artiști formidabili. În această ediție a Festivalului, Gigi are două premiere. Cea de mâine seară și cea de pe 13 septembrie, "EINE KLEINE NACHTMUSIK", care va avea loc la Ateneu - un spectacol formidabil, un "one man show", cu Lari Giorgescu. Gigi este aripa de vrajă, de miracol, de înger, care ne-a atins pe toți cei care i-am fost in preajma. Sprijinul nostru nu esteneaparat financiar, ci se materializează cumva în prietenie și foarte multă dragoste", a declarat Gilda Lazăr, director JTI.

"TragiComedy" este un eveniment special prezentat in Festivalul Enescu. Dupa cum a precizat Beatrice Rancea, Gigi Căciuleanu urmează să realizeze încă o coregrafie, în care va fi și dansator, si care sa reprezinte o a doua parte a spectacolului ce va fi intra în repertoriul Operei Naționale, la începutul anului viitor.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro/