Arhivă : Evenimente Înapoi

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc 2017 și a X-a ediție a Universității de Vară de Muzică Veche

Publicat: vineri, 7 Iulie 2017 , ora 10.52
Consiliul Județean Harghita și Centrul Cultural Județean Harghita organizează unul dintre cele mai remarcabile evenimente culturale din regiune, Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, care a avut prima ediție în 1980. Începând din anul 2008, Festivalul de Muzică Veche este membru al Rețelei Festivalurilor Europene de Muzică Veche (REMA), iar în 2015 a intrat în categoria marilor festivaluri europene, Comisia Europeană acordând-i onoranta marcă "Europe for Festivals, Festivals for Europe" (EFFE), statut reînnoit și pentru perioada 2017-2018.

Până în prezent, durata festivalului a fost de patru zile, însă anul acesta va dura nouă zile.

În acest an sărbătorim aniversarea celei de-a zecea ediții a Universității de Vară de Muzică Veche, care s-a dovedit a fi un forum eficient pentru educația muzicală timpurie. 2017 este anul aniversării a cinci secole de la Reforma Protestantă, de aceea am invitat artiști care aduc programe tematice specifice acestui eveniment. Nu am uitat nici alte două momente importante din istoria muzicii: 450 de ani de la nașterea lui Monteverdi și 250 de ani de la moartea lui Telemann. Totodată, comemorăm 330 de ani de la moartea lui Johannes Kájoni, printr-o serie de programe desfășurate a Lăzarea.

Principala locație a festivalului va fi Cetatea Mikó, la care se alătură diferitele biserici ale orașului, dar vor fi evenimente și la cinematograf sau în piețe publice. Vor avea loc concerte și la Odorheiu Secuiesc, Lăzarea și Brașov.

În cele nouă zile ale festivalului vor fi concerte, dezbateri, cursuri de master, spectacole, muzică stradală, și evenimente pentru copii, mult așteptate de către public. Avem invitați din Ungaria, Germania, Franța, Italia, Olanda, dar și muzicieni talentați din țară.

Directorul artistic al festivalului este flautistul dr. IGNÁC FILIP, lector la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, alături de care se vor afla colegii provenind din echipa entuziastă și cu multă experiență a Centrului Cultural Județean Harghita, precum și un număr mare de voluntari.

Festivalul în cifre: 9 zile, 14 locații, artiști din 6 țări, 11 formații, 5 interpreți solo, 22 de concerte, 1 eveniment de muzică stradală, 1 masă rotundă.

Universitatea de Vară de Muzică Veche în cifre: 12 cursuri de măiestrie, 16 profesori, 4 prelegeri publice, 2 traducători, 85 cursanți din 2 țări (România și Ungaria).


Pe scurt despre program
:

Sâmbătă, 8 iulie, după ceremonia de deschidere, vor avea loc două concerte care omagiază Reforma Protestantă. Ansamblul CARMINA RENASCENTIA prezintă cântece franceze și germane, traduse în limba maghiară de Miklós Fazakas Bogáti, Albert Szenci Molnár și Gál Huszár. Formația CODEX din Miercurea-Ciuc cântă vechi psalmi din Geneva, cu armonii de Claude Goudimel și versuri de Albert Szenci Molnár. Ansamblul o are ca invitată pe soprana NOÉMI KISS din Ungaria, care predă și un curs de măiestrie vocală la Universitatea de Vară de Muzică Veche.

Festivalul are și în acest an un invitat special: formația LES MUSICIENS DE SAINT-JULIEN din Franța. Programul ansamblului a fost elaborat pe baza textelor originale din sec. XVIII-XIX și a colecțiilor de muzică irlandeză.

GRUNDMANN QUARTETT din Germania prezintă ecouri ale muzicii lui Bach, influența celebrului compozitor fiind relativ ușor de recunoscut.
ENSEMBLE
LES NATIONS din Bologna are ca scop contopirea muzicii vocale cu cea instrumentală. Cu prilejul anului Monteverdi, ansamblul aduce un program special, din care fac parte piese pentru două voci, la care, alături de vocea sopranei, cea de-a doua voce umană este înlocuită de cornetto (instrument de sufla din lemn, utilizat cu precădere în Renaștere).

CONCERTO SPIRALIS, ansamblu format din tineri muzicieni din Miercurea-Ciuc și din Ungaria, și-a propus să promoveze muzica barocă de calitate în Transilvania. Programul propus pentru festival este alcătuit din muzica lui Samuel Scheidt.

ERICH TÜRK aduce o selecție din coralurile germane din epoca barocă timpurie, cu o varietate de soluții tehnice aparte.

ORCHESTRA BAROCĂ A FESTIVALULUI este alcătuită în fiecare an din muzicienii invitați la festival, sub conducerea muzicală a violonistei Ulrike Titze. Concertul orchestrei va avea loc anul acesta și la Brașov, reprezentând astfel festivalul. Programul de concert constă din muzica secolelor XVII-XVIII, cuprinzând opere religioase semnate de șase compozitori germani protestanți.

Ca noutate, CORUL FESTIVALULUI pregătește anul acesta un program individual, prin care se face o paralelă între muzica vocală din liturghia protestantă maghiară și cea vest-europeană.

Pe lângă cei menționați, va mai susține concerte formațiile KÁJONI CONSORT, LYCEUM CONSORT și CARMINA RENASCENTIA din România, MUSICA HISTORICA din Ungaria, ENSEMBLE CANTILENE, alcătuit din artiști din Ungaria, Olanda și Germania, precum și interpreți solo: MELINDA BÉRES, ÁDÁM SÁNDOR FAZAKAS și ERZSÉBET GYÖRFI.

Anul acesta, pe lângă muzică, dansul de epocă va deține un loc important, prin prezența ansamblului italian LA ROSSIGNOL, fondat la Cremona, în 1987. Scopul formației este popularizarea dansului și muzicii vechi în rândul publicului larg, având o bogată experiență în interpretarea istorică și deținând un repertoriu bazat pe studiul complex al resurselor de epocă. Ansamblul a concertat aproape pe fiecare continent, având reprezentații la Carnavalul de la Veneția și la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.

Festivalul de Muzică Veche oferă, de asemenea, un forum de specialitate, o masă rotundă, la care se va dezbate tema principală a festivalului: Ce este de fapt Reforma? Un fulger trecător sau o fermentație revoluționară permanentă? Invitații masei rotunde sunt: ÉVA PÉTER, profesor universitar (România), FERENC MAGYARY, publicist și ziarist (Ungaria), și ISTVÁN RUMEN CSÖRSZ, filolog (Ungaria), moderator fiind KÁROLY BOÉR, redactor radio.

Știrile și informațiile despre festival vor fi actualizate în permanență pe pagina web (www.regizene.ro) și pe pagina Facebook a festivalului.