Arhivă : Evenimente Înapoi

A XVI-a ediție a Concursului Internațional de Muzică GHEORGHE DIMA: 'La Cluj, o vară fantastică pentru flaut, o vară excepțională pentru clarinet'

Publicat: luni, 3 Iulie 2017 , ora 10.43

A XVI-a ediție a Concursului Internațional de Muzică GHEORGHE DIMA: 'La Cluj, o vară fantastică pentru flaut, o vară excepțională pentru clarinet'

În această vară, Concursul Internațional GHEORGHE DIMA revine la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", în inima Transilvaniei, Cluj-Napoca, România.

Competiția continuă să fie una dintre cele mai importante concursuri muzicale din România. A fost înființată în 1984 de către Academia de Muzică "Gheorghe Dima" și a continuat să funcționeze timp de douăsprezece ediții. După o întrerupere de treisprezece ani, competiția a fost reluată, iar din 2015 Asociația Culturală Notes & Ties a preluat organizarea sa.

Ultimele trei ediții, dedicate perechilor de instrumente (flaut și clarinet în 2011 și 2015, oboi și trompetă în 2013), au marcat un mare pas înainte în ceea ce privește recunoașterea internațională a concursului, cu unii dintre cei mai importanți artiști din lume invitați în juriu, dar și un număr mare de concurenți din țări din întreaga lume.

Între 9 și 15 iulie 2017, cea de-a XVI-a ediție a concursului așteaptă peste 150 de flautiști și clarinetiști din 38 de țări, precum Austria, Belgia, Chile, China, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Letonia, Peru, Portugalia, România, Rusia, SUA, Slovenia, Spania, Turcia, Ungaria și altele, să se prezinte în fața unui juriu alcătuit din personalități recunoscute la nivel internațional, posibil cel mai tânăr astfel de juriu internațional. Juriul secțiunii flaut este format din Loïc Schneider (Franța), Sébastian Jacot (Elveția), Cristina Bojin (Germania) și Liliana Cadar-Manoleasa (România), care se alătură președintelui secțiunii, Seiya Ueno (Japonia). Juriul secțiunii clarinet este format din Valentin Uryupin (Rusia), Spyros Mourikis (Grecia), Flavius Trif (România) și Damien Bachmann (Elveția), alăturându-se președintelui secțiunii, Tibor Reman (Germania). Răzvan Cosmin Poptean (Romania) va fi președintele celor două jurii.

Pe lângă competiția propriu-zisă, există evenimente interesante atât pentru muzicieni, cât și pentru publicul larg. Concurenții pot participa în mod gratuit la cursurile de măiestrie susținute de către membrii juriului. Iubitorii de flaut și clarinet sunt bineveniți la expozițiile de instrumente și accesorii prezentate de Wiener Flötenwerkstatt, Buffet Crampon și magazinele partenere. Vor fi prezentate colecții de flaute Powell / Sonare și Tomasi, alături de o selecție fantastică de clarinete. Tinerii flautiști și clarinetiști din licee transilvane au fost invitați să urmărească etapele concursului și cursurile de măiestrie și să viziteze expozițiile prezentate de partenerii noștri.

Nu în ultimul rând, Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" va oferi publicului larg două concerte extraordinare cu intrare liberă: gala de deschidere (9 iulie, ora 20) și de închidere (15 iulie, ora 20) a concursului, ambele sub bagheta cunoscutului dirijor Tiberiu Soare, în Auditorium Maximum, Cluj.

Etapele concursului sunt deschise publicului și vor fi difuzate live online, profitând de celebra viteză a Internetului în România:

Flaut: https://livestream.com/Romania-Live-Events/FluteGheorgheDima2017

Clarinet: https://livestream.com/Romania-Live-Events/ClarinetGheorgheDima2017

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României

Suntem recunoscători sponsorilor și partenerilor noștri: Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Buffet Crampon, Wiener Flötenwerkstatt, Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, G Henle Verlag, Vandoren, Bam Cases, Filarmonica de Stat din Sibiu, Clarinet Romania, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul Francez din Cluj, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, Grand Hotel Napoca, Magazinul Aperto, Restaurantul Napoli Centrale.

Mașina oficială: Autotransilvania, dealer BMW

www.notesandties.ro