Arhivă : Evenimente Înapoi

O seară clasico-romantică în viziunea Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2017 , ora 10.13

La Sala Radio, pe 1 februarie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de Ralf Sochaczewsky care îl va avea ca solist pe violoncelistul Octavian Alin Lup. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel și orchestră, Hob. VIIb/2 si W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


BIOGRAFII


RALF SOCHACZEWSKY

Anul 2013 s-a dovedit un an important și plin de succese pentru dirijorul Ralf Sochaczewsky, când și-a făcut debutul la Teatrul Balșoi din Moscova cu opera Ruslan și Ludmila de M. Glinka; la Opera Comică Berlin a dirijat operele Orfeu de Cl. Monteverdi și Păcatele celor morți de K. Weil, iar Recviemul de război de B. Britten la Konzerthausorchester Berlin.

Ralf Sochaczewsky a primit primele lecții de dirijat în Berlin, orașul său natal, la Universitatea de Arte fiind îndrumat de profesorii Marc Piollet și Christian Grube. În paralel a studiat vioara barocă la clasa profesoarei Irmgard Huntgeburth. Mai târziu a devenit student la Universitatea de muzică "Hanns Eisler" unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră al Prof. Rolf Reuter și pe cel de dirijat-cor al Prof. J-P Weigel. Remarcându-se de timpuriu, în perioada 2003-2005 a fost cuprins în programul pentru tinerii dirijori, subvenționat de Consiliul muzical german și a putut participa la cursurile de măiestrie susținute de Gabriel Fels, W. D. Hausschild, Georg Fritsch și alții.

Până în prezent Ralf Sochaczewsky a dirijat orchestrele London Philharmonic, Konzerthaus, cea a Comediei Muzicale Leipzig, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk - ansamblu cu care are o relație susținută de colaborare. Din stagiunea 2008-2009 a devenit dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic și după debutul de succes din luna iunie 2009 a fost reinvitat pentru un alt concert în mai 2010, la Royal Festival Hall. În vara anului 2008 în aceeași formulă a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producția Despre dragoste și alți demoni de P. Eötvös și în 2010 la producția cu opera Rake's Progress de I. Stavinski. În septembrie și octombrie 2010, Ralf Sochaczewsky a dirijat opera Despre dragoste și alți demoni în producția Operei Naționale a Rhinului de la Strasburg și Mulhouse. La Festivalul Oper oder Spree a dirijat opera Don Giovanni de Mozart (2009).

În martie 2011 a dirijat la București Orchestra Națională Radio la închiderea Festivalului Internațional de Chitară iar un an mai târziu a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio.

Începuturile dirijorale ale lui Ralf Sochaczewsky sunt legate de conducerea diferitelor ansambluri corale, activitate care l-a pus în legătură directă cu artiștii lirici și repertoriul de gen. În stagiunea 2003-2004 a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam și Corul Filamonicii din Praga. Cu corala Capella Cracoviensis are o colaborare constantă, cu multe concerte. Corurile berlineze Cantus Domus și Ensemberlino Vocale sunt ansamburile pe care le-a pregătit și care au câștigat Concursul Coral de la Berlin.

Pe lângă acestea, Ralf Sochaczewsky a păstrat un viu interes pentru interpretarea în manieră istorică, astfel că nu a părăsit vioara barocă ci a continuat să studieze cu Werner Erhardt și Joshua Rifkin. Ca un violonist baroc și violist, el a cântat un timp în ansambluri, cum ar fi Baroc Dresda Orchestra, Capela Batsdorfer sau Ansamblul Sans-Souci Berlin.


OCTAVIAN ALIN LUP

Începe activitatea muzicală la vârsta de 7 ani și studiază violoncelul la Liceul de Muzică' Sigismund Toduță' din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Râpă Gabriel, iar mai apoi cu profesoara Todor Gabriela.

În anul 2010 devine absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu și își continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebrii violonceliști Roland Pidoux și Xavier Phillips. În prezent este doctorand și profesor asociat la Universitate Națională de Muzică București. În anul 2012, Octavian a intrat în latura improvizației în muzică, fiind reprezentantul Universității Naționale de Muzică din București la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de 2 săptămâni, în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației. În 2012 si 2016 este selectat să partcipe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass sub îndrumarea lui Frans Helmerson si Gary Hoffman.

Este membru al cvartetului de violoncele "Cellisimo" alături de maeștri: Marin Cazacu, Alexandra Guțiu și Răzvan Suma. De asemenea este prim violoncelist al orchestrei "Camerata Regală" și membru al ansamblui "Orchestra Romană de Tineret".

Recitaluri și concerte în România: București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș,Tulcea, Botoșani, Arad, Constanța, Brașov, Iași, Sibiu, Sinaia etc. și în țări precum: Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda, Germania, Portugalia.

Concertează ca și solist cu filarmonicile din Cluj, Arad, Botoșani, Iași, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Orchestra de Cameră Radio București, Camerata Regală București.

Pe lângă activitatea solistică și orchestrală desfășoară și o importantă activitate pedagogică atât la Universitatea Națională de Muzică din București cât și la Colegiul Național de Artă Dinu Lipati. De-a lungul timpului a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori celebri precum Kristian Jarvi, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Badea, Tiberiu Soare, dar și soliști precum Pinchas Zukerman, Sarah Chang, David Garret, Alexandru Tomescu, Marin Cazacu.

Printre muzicienii de prestigiu care l-au îndrumat se află: Marin Cazacu, Roland Pidoux, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Alvaro Huertas, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher, Frans Helmerson.