Arhivă : Evenimente Înapoi

Orchestra Națională Radio, primul concert din noul an la Sala Radio

Publicat: luni, 9 Ianuarie 2017 , ora 8.49
Orchestra Națională Radio susține primul concert din noul an la Sala Radio vineri, 13 ianuarie 2017, ora 19.00, sub bagheta dirijorului Iwan Wassilevski, director artistic al Akademisches Orchester Basel din Elveția, cunoscut și apreciat în peisajul muzical european și ca dirijor de operă.

Concertul va debuta cu uvertura operei Don Giovanni de W. A. Mozart și va continua cu o altă celebră compoziție mozartiană, Simfonia nr. 41 în do major, supranumită Jupiter, o rafinată incursiune în tehnica contrapunctului, însușită de Mozart din muzica barocă, și în universul clasicismului vienez.

Simfonia nr. 3 în mi bemol major, op. 97 - Renana de R. Schumann va ține capul de afiș al celei de a doua părți a programului. Simfonia nr. 3 a fost închinată Rinului și fascinantelor ținuturi germane care se întind de-a lungul văilor renane.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


BIOGRAFII

Născut în Bulgaria, Iwan Wassilevski a studiat la început clarinetul la Academia Națională de Muzică din Sofia (cu prof. Dimitar Dimitrov), precum și la Conservatorul din Berna (cu prof. Kurt Weber). Totodată, a mai studiat și dirijatul la Universitatea de Artă din Zürich cu prof. Johannes Schlaefli. În timp s-a perfecționat participând la cursuri de măiestrie interpretativă cu Peter Eötvös, Michael Reid, Hans Rudolf Stalder, Aurelian Octav Popa, Kirk Trevor, Tsung Yeh. A colaborat cu Orchestra Simfonică din Bieler, Orchestra Filarmonicii Janáèek din Ostrava, Orchestra Berg din Praga, Orchestra Simfonică Karlovy Vary, Thuner Stadt Orchestra, Berner Kammerorchester, Berner Musikkollegium.

În prezent Iwan Wassilevski este Director Muzical al Festivalului muzical de vară Thunerseespiele, Elveția, și deține poziția de conferențiar la Departamentul de Dirijat și Studii Aprofundate la Universitatea de Artă din Zürich. De asemenea, este director artistic al Akademisches Orchester Basel, Kammerorchester Neufeld Bern, Choeur Symphonique din Bienne. În colaborare cu Academia Națională de Muzică P. Vladigerov din Sofia și Opera de Stat din Ruse artistul susține numeroase cursuri de dirijat.

Iwan Wassilevski abordează un repertoriu foarte variat, de la lucrări clasice până la cele romantice, muzica secolului al XX-lea, dirijând de asemenea și numeroase prime audiții mondiale. În ceea ce privește domeniul operei, Iwan Wassilevski a dirijat numeroase spectacole de operă dintre care amintim: West Side Story, Les Misérables, Aida.

Profilul, repertoriul si istoria Orchestrei Naționale Radio se definesc de aproape un secol de cultură națională pe planul creației, interpretării si difuzării muzicii în România. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înființat, din inițiativă și sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra simfonică Radio, ce se afirma prin concerte publice începând cu anul 1932. În perioada mai recentă, Orchestra Națională Radio s-a impus prin turneele întreprinse - Franța, Italia, Germania, Spania, Elveția, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China - și participările la festivaluri internaționale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul. Critica muzicală româneasca și internațională subliniază valoarea acestei formații valoroase în cadrul vieții concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de tradiție ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil de unicat în dialogul cu publicul, muzicienii și formațiile simfonice românești.