Arhivă : Evenimente Înapoi

Paganini la contrabas la Sala Radio

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2016 , ora 12.24


Virtuozitatea lui Paganini la contrabas este propunerea pe care o face publicului contrabasistul de origine română Petru Iuga, care va prezenta la Sala Radio miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, un concert în care, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Oprea, va interpreta Fantezia Moise, variațiuni pe o temă de Rossini de Nicolo Paganini, în varianta pentru contrabas și orchestră și Variațiuni pe o temă Rococo, op. 33, de P. I. Ceaikovski în varianta pentru contrabas și orchestră. În partea a doua a concertului va putea fi ascultată Serenada în Do major pentru orchestră de coarde, op. 48 de P. I. Ceaikovski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

PETRU IUGA

În prezent Petru Iuga este profesor la Universitatea de Muzică și Arte din Mannheim, Germania.

A început studiile muzicale în țara natală, România, iar mai apoi a fost selecționat de către Yehudi Menuhin să ia parte din "Academia Internațională de Muzică Menuhin" din Gstaad, Elveția. Au urmat cursurile Facultății de Arte din Berna și ale Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris. După terminarea studiilor a devenit membru al Ansamblului Orchestral din Paris și șef de partidă în Orchestra de Cameră din München. De asemenea în aceeași perioadă Petru a fost contrabasist solo invitat la Orchestra Simfonică din Londra.

A câștigat numeroase premii la concursuri internaționale dintre care amintim, premiul I la Concursul Internațional de Contrabas din Markneukirchen, Germania (1999) și premiul I la Concursul Internațional de Contrabas din Capbreton, Franța (2001).

Petru Iuga a fost solist alături de orchestre importante din Europa, iar în 2009 a înregistrat un CD alături de Carmina Quartet.

------------------------------

TIBERIU OPREA

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Oprea este licențiat al Universității Naționale de Muzică - București, secția dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind totodată și cursurile de Master. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Pitești - fiind co-fondator al instituției în 2007 și ocupând postul de director artistic până în 2010.

Tiberiu Oprea este invitat al multor Filarmonici și instituții muzicale din țară: Orchestra de Cameră Radio, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski - Constanța, Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiești, Filarmonica Botoșani, Filarmonica Mihail Jora - Bacău, Filarmonica Transilvania - Cluj, Filarmonica Banatul - Timișoara, Filarmonica Oltenia - Craiova, Filarmonica Arad, Filarmonica Ion Dumitrescu - Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Muntenia - Târgoviște, Orchestra Reprezentativă a Armatei, ș.a.m.d.

De-a lungul activității sale, Tiberiu Oprea a colaborat cu artiști vocali de marcă: Felicia Filip, Cezar Ouatu, Daniela Vlădescu, Pompeiu Hărășteanu, Ștefan Ignat, Florin Georgescu, Mediana Vlad, Irina Iordăchescu, Valentina Naforniță, Alfredo Pascu, Crina Zancu, Ștefan Popov, Sorina Munteanu, Marian Someșan, Doina Scripcaru, Bianca Ionescu, Claudia Măru-Hanghiuc, Maria Jinga. De asemenea, a dirijat concerte cu artiști instrumentiști renumiți, precum: Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Răzvan Suma, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Mihai Ungureanu, Horia Maxim, Mirabela Dina, Alexandru Anastasiu, Ion Bogdan Ștefănescu, Sorin Petrescu, Matei Ioachimescu, Anton Niculescu, Razvan Stoica, Stan Zamfirescu, Toma Popovici ș.a.

Violonist cu un frumos palmares, bagheta este însă cea care l-a consacrat. Tiberiu Oprea a debutat la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureștean, la Sala Parlamentului, si a fost invitat apoi să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franța 1997. Asimilând cunoștințe și în domeniul dirijatului vocal-simfonic cu maestrul Valentin Gruescu, încă din studenție tânărul dirijor și-a îmbogățit experiența artistică conducând și ansambluri corale precum Voces Primaverae, Camerata Danubii, corul Madrigal.

Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar la Catedra de Muzică a Universității Pitești și inițiator al orchestrei universității. Pentru contribuția sa ca dirijor și organizator, Primăria Pitești i-a decernat titlul de "Protector al Artelor", iar în 2008, Tiberiu Oprea a primit "Premiul de Excelență" pentru "performanța de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteștenii doar au visat-o".

__________________