Arhivă : Evenimente Înapoi

Cristian Brâncuși - 65 de ani și 45 de ani de carieră dirijorală la Sala Radio

Publicat: luni, 17 Octombrie 2016 , ora 10.58

Cristian Brâncuși, dirijor român a cărui carieră s-a legat timp de 33 de ani de Radio, de Orchestra de cameră a Radiodifuziunii și de Sala Radio, aniversează 65 de ani și respectiv 45 de ani de activitate dirijorală, printr-un concert susținut miercuri, 19 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio, alături de Orchestra de cameră și Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu.

Programul conține lucrări mai rar cântate, precum C. M. von Weber: Andante și Rondo ungarese în do minor, op. 35, Fr. Danzi: Concertino în Si bemol major pentru clarinet, fagot și orchestră, avându-i ca soliști pe muzicienii de origine română stabiliți la Boston Adrian Jojatu - fagot și Emil Lancea - clarinet.

Partea a doua a serii va cuprinde o lucrare emblematică a repertoriului clasic vocal-simfonic, respectiv J. Haydn: Missa nr. 9 în Do major "In Tempore Belli - Paukenmesse", Hob. XXII:9, soliști Cristina Oltean - soprană, Geanina Munteanu - alto, Tony Bardon - tenor și Cristian Hodrea - bas.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


BIOGRAFII


CRISTIAN BRÂNCUȘI

"…Dirijor cu o puternică individualitate…", "…fiecare gest surprinde esența muzicală într-un mod admirabil…", "…Orchestra de Cameră condusă magistral de către dirijorul-compozitor Cristian Brâncuși.."

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București - secțiile dirijat de orchestră și compoziție - Cristian Brâncuși a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susținute de Igor Markevitch (Weimar - 1975), Karl Österreicher (Viena - 1976-1977) și Sergiu Celibidache (Germania - 1978-1982). Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, ulterior a îndeplinit aceeași funcție la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creația contemporană. Interesat în promovarea tinerilor artiști, Cristian Brâncuși le-a oferit adesea șansa de a fi soliști în concertele sale, după cum a dirijat și numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative.

Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al SIMC, autor a diverse lucrări camerale, simfonice și vocal-simfonice. În 2003 i s-a acordat înaltul titlu de Doctor în muzică. Pasionat interpret al muzicii de avangardă, este deseori invitat să susțină concerte în manifestări de profil ca "Săptamâna Internațională a Muzicii Noi", "Worldmusic Days" etc. A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru casele de discuri Electrecord și AKSAK (Franța). Aparițiile sale în turnee în Italia, Germania, Polonia, Rusia, Bosnia-Hertzegovina, Bulgaria, Ungaria, Filippine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay, Franța, Serbia, Anglia au cucerit ovațiile publicului și aprecieri elogioase ale presei de specialitate. Un moment de success al carierei sale îl reprezintă concertele susținute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud, excelent primite de un public entuziast și numeros.

O altă latură a activității sale este și aceea de formare a tinerilor dirijori. Din anul 1992 este profesor la clasa de dirijat orchestră a Universității Naționale de Muzică - București, printre studenții săi, alături de studenți români, numărându-se tineri dirijori din Argentina, Norvegia, Elveția, Grecia, Coreea de Sud și SUA. A susținut conferințe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio și televiziune, și a condus masterate în țară și străinătate. În 2006 a publicat volumul intitulat "Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin".


ADRIAN JOJATU

Absolvent al Academiei de muzică din București în anul 1990, Adrian Jojatu a studiat în țară cu profesorii: Corneliu Săndulescu, Mihai Tanasila, Emilian Badea.

Este câștigător al premiul I la 5 concursuri naționale între 1982- 1986. Invitat în Italia, la cursurile internaționale din Lanciano (1985-1991), studiază cu Ovidio Danzi și Marco Costantini.

Debutează ca solist la vârsta de optsprezece ani pe scena Filarmonicilor din București și Ploiești în concertul de W. A. Mozart sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, iar în 1990 devine membru al Orchestrei de Cameră Radio.

În anul 1991 primește o bursa din partea Universității din Boston pentru programul de Master, unde îl are ca profesor pe Matthew Ruggiero, fost prim fagotist al orchestrei Boston Symphony.

În 1995 înființează cvartetul Mozarteum cu care câștigă "Aria Concerto Competition" și sunt invitați pe scena Orchestrei Boston Symphony cu lucrarea Sinfonia Concertanta de Mozart KV 297b., dirijată de Keith Lockhart. În același an lucrarea este interpretată de cvartetul Mozarteum și la București cu Orchestra Radioului dirijată de Ludovic Bács, seară în care Adrian prezintă și concertul de fagot de Mozart KV 191.

În 1998 lansează primul CD în colaborare cu orchestra de cameră a Filarmonicii "George Enescu", cu concertul de Mozart KV 191. În anul următor, la invitația orchestrei Radio, interpretează în premieră națională concertul pentru fagot de Jiri Pauer și Concertino pentru Clarinet și fagot de Franz Danzi op. 47 sub bagheta lui Ludovic Bács.

În anul 2000 este invitat și participă la cursurile de Masterclass cu renumiții: Dag Jensen, Gustavo Nunez și Matthew Wilkie, care îi vor influența defintiv cariera muzicală. Între anii 2006-2009, devine membru al orchestrei de Stat din Mexico, ca prim fagotist.

În Boston, unde este stabilit, Adrian este un muzician activ, colaborând cu orchestre unanim apreciate: Boston Pops, Boston Philharmonic, Boston Lyric Opera, Boston Chamber Orchestra, Emanuel Music și multe altele. Desfășoară de asemenea o bogată activitate solistică, fiind invitat de orchestre atât din USA, cât și din Italia, Mexic, Guatemala, România. De asemenea face parte din catedra de muzică a Academiei Wheaton College.


EMIL LANCEA

Clarinetistul Emil Lancea deține o Diplomă în Interpretare muzicală de la Boston University, College of Fine Arts și un Certificat artistic de la Conservatorul Lausanne din Elveția. De-a lungul carierei sale a câștigat mai multe premii la concursuri naționale și internaționale printre care se numără: premiul I la Concursul Național de Clarinet din România și locul 5 la Concursul Internațional de Clarinet "A.O.Popa". După absolvirea studiilor de specialitate Emil Lancea a ocupat postul de solist instrumentist clarinet în Orchestra de Cameră Radio din București. De asemenea a evoluat în concerte cu transmisiune directă radio-tv, iar momentan este prezent pe scenele din Boston atât ca solist cât și ca membru în formații camerale.