Arhivă : Evenimente Înapoi

AUDIO. Proiectul 'Lipatti - Restituiri' se încheie, la Colegiul Noua Europă, cu lansarea noului site dinulipatti.org

Publicat: joi, 13 Octombrie 2016 , ora 15.48
Dinu Lipatti, probabil cel mai cunoscut și mai iubit pianist român, își are, începând din această după-amiază, un "acasă" online. Sunteți bineveniți să accesați adresa www.dinulipatti.org, unde ne străduim să oferim răspunsuri la orice întrebare posibilă legată de viața, opera și destinul postum al acestui artist care își are și acum, la 66 de ani de la trecerea prematură în eternitate, admiratori fideli în întreaga lume.

Viața, cu un articol semnat de Grigore Bărgăuanu, cel mai avizat biograf al lui Lipatti dar și o esențializare cronologică, evidența înregistrărilor pianistului Lipatti, oglinda operei sale componistice pe genuri și a înregistrărilor compozițiilor, cronici dedicate aparițiilor sale în fața publicului, citate despre artist dar și ale artistului. Aflați, de asemenea, cine a fost criticul muzical, în cronici semnate de Lipatti dar și în comentarii ale acestor cronici, cine a fost profesorul dar și fotograful Dinu Lipatti - totul în română, franceză și engleză. Au contribuit cu articole la acest demers personalități legate de Dinu Lipatti, profesional și afectiv, prin decenii de activitate, muzicologi și cercetători recunoscuți în plan internațional, precum amintitul Grigore Bărgăuanu, Mark Ainley, Viniciu Moroianu, Vlad Alexandrescu, Ana Maria Orendi sau Oana Velcovici Rădulescu. Sunt atinse și subiecte în premieră - precum Dinu Lipatti în arhivele CNSAS, un articol semnat Vlad Alexandrescu.

În zona media - o galerie amplă cu imagini de și cu Lipatti, interviuri radiofonice ale acestuia (în franceză), înregistrări video din edițiile "Zilele Lipatti" de până în prezent.

Iată ce înseamnă dinulipatti.org din perspectiva lui Bogdan Dragomir, care s-a ocupat de concepția și realizarea site-ului:

"Vara asta, o parte din timpul nostru creativ l-am petrecut lucrând pentru Lipatti. A fost foarte plăcut, lucrurile s-au așezat ușor-ușor, nu ne-am grăbit deloc, unele soluții au venit singure abia acum, înainte să încheiem. De exemplu titlurile portocalii, care dau o notă foarte caldă și plăcută site-ului în corelație cu fundalul crem. La fel, movul reținut-aristocrat din partea de jos a tuturor paginilor este o ajustare foarte recentă. Sau soluția tehnică și grafică pentru răsfoirea partiturilor.

Este un site complex, stufos, cu materiale diverse, și mai ales în creștere.

Acum pare plin, toate paginile au conținut - și nu sunt puține. Azi sunt pe site 600 de imagini și 260 de articole, traduse în trei limbi și grupate în 43 de secțiuni.

E mult, și va fi și mai mult pe măsură ce echipa voastră va obține alte materiale text sau audio-video, de exemplu mai multe partituri ale lucrărilor lui Lipatti. Site-ul e construit astfel încât să se dezvolte cu ușurință, iar de mai apar hopuri vă vom ajuta și noi."

dinulipatti.org - o monografie în imagini, deschisă, bineînțeles, demersurilor de viitor ce-l privesc pe marele muzician Dinu Lipatti, pe care îl vom celebra, în 2017, la un veac de la naștere. Proiect derulat de asociația Opus și finanțat de Ministerul Culturii.

Inaugurarea va avea loc astăzi, de la ora 17.00, la Colegiul Noua Europă din Capitală, cu ocazia ultimei conferințe Mark Ainley despre Lipatti, din seria deschisă în 6 octombrie. La lansarea site-ului vor vorbi muzicologul și prof.univ.dr. Valentina Sandu-Dediu (rectorul Colegiului Noua Europă), prof.univ.dr. Vlad Alexandrescu și Oana Drăgulinescu, muzicolog și expert în comunicare.

Ștefan Costache