Arhivă : Evenimente Înapoi

RADIRO 2016 - Rubrici promoționale dedicate concertelor din cadrul festivalului

Publicat: luni, 12 Septembrie 2016 , ora 12.54

Din 23 septembrie în 1 octombrie 2016 - spectacolul muzical al anului în România, oferit de unele dintre cele mai bune orchestre europene - și nu numai: orchestrele radiodifuziunilor din Viena, Leipzig, Oslo, BBC Concert, Orchestra Națională Radio. Vedete ale ediției: violoniștii Gidon Kremer, Alexandru Tomescu, pianiștii Denis Kozhukhin, Vadim Kholodenko.

*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Concertul de deschidere al celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio 'RadiRo'…

… înseamnă o invitație adresată tuturor iubitorilor de frumos să descopere unele dintre cele mai cunoscute pagini orchestrale semnate de George Enescu, Serghei Rahmaninov, Camille Saint-Saens și Nikolai Rimski Korsakov. De asemenea, este o ocazie potrivită pentru a-i descoperi pe muzicienii care formează Orchestra Simfonică din Shenzhen. Acesta este primul ansamblu chinez care a concertat la Filarmonica din Berlin și la sala de concerte Smetana din Praga. În 2013 orchestra a fost invitată de către UNESCO să cânte simfonia Ode to Humanity la sediul UNESCO. La pupitrul acesteia se va afla tânărul dirijor Lin Daye, tot din China. Muzicianul a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat de la Frankfurt din 2012, iar din 2010 este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Guangzhou.

Iată ce spune dirijorul Lin Daye despre Rapsodia Română nr.1, ce deschide concertul pe care îl va conduce în cadrul Festivalului RadiRo:
"Iubesc această lucrare, așa cum o îndrăgesc toți membrii orchestrei. De ce? Pentru că maestrul Enescu a apelat intens la muzica tradițională în orchestrație. Iar atunci când eram copil am ascultat de nenumărate ori acest cântec popular românesc, Ciocârlia. Așa că ne este foarte aproape Rapsodia de George Enescu."

Soliști vor fi tânăra muziciană Zhang Zuo, printre cei mai valoroși pianiști ai Chinei și Gabriel Croitoru - printre marii violoniști români din ultimele decenii.

Concertul Radiro din 23 septembrie începe la ora 19.00 și este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Radu Mihalache


*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Concertul din 24 septembrie

Sâmbătă, 24 septembrie 2016 - un concert de neratat în cadrul Festivalului RadiRo: pe scena Sălii Radio se va afla Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Norvegiene, ansamblu de renume a cărui evoluție coincide cu istoria radiodifuziunii norvegiene. Cu un repertoriu remarcabil prin diversitatea programelor abordate, Orchestra din Oslo are privilegiul de a susține în fiecare an, pe lângă stagiunea curentă, un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace. La București, ansamblul va prezenta un program atractiv, cu lucrări romantice - selecțiuni din "Peer Gynt" de Edvard Grieg și Variațiunile "Enigma" de Edward Elgar, care vor încadra Variațiunile pe o temă folclorică norvegiană de Alfred Janson - compozitor născut în anul 1937 la Oslo. Partitura solistică a lucrării va fi interpretată de Tine Thing Helseth, celebră trompetistă numită de publicația BBC Music Magazine "Superstarul zilei de mâine", muziciană cu o bogată activitate concertistică și discografică la cei 28 de ani ai săi, având deja în palmares mari premii din domeniul muzicii clasice.

Tine Thing Helseth, despre lucrarea pe care o va interpreta:
"Este un concert minunat, scris pentru mine și pentru Orchestra Radio din Norvegia în urmă cu câțiva ani, atunci când l-am și interpretat în premieră. M-am îndrăgostit de această piesă. Include muzică tradițională norvegiană, așa cum și-o amintește din copilărie compozitorul Alfred Janson. Lucrarea are sonorități de jazz, o orchestrație impresionantă, bogată. Este o muzică interesantă și sper ca și publicul de la București să o aprecieze astfel."

Concertul de la Sala Radio va fi condus de Miguel Hatrh-Bedoya, dirijor peruan care este în prezent dirijor-șef al Orchestrei Simfonice Radio din Oslo și colaborează frecvent cu ansambluri renumite din Statele Unite ale Americii și Europa.

Larisa Clempuș


*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Duminică, în 25 septembrie 2016...

...are loc cel de-al doilea concert susținut în festival de Orchestra Radiodifuziunii Norvegiene. Seara muzicală de la Sala Radio are pe afiș, de această dată, o creație semnată de Geirr Tveitt - una dintre personalitățile vieții culturale norvegiene a anilor 1930, pianist și important culegător de folclor, precum și partituri de Edvard Grieg și Robert Schumann. Solist al părții solistice a faimosului Concertul în la minor de Grieg va fi pianistul Vadym Kholodenko; artistul ucrainian în vârstă de 30 de ani este câștigătorul medaliei de aur a celei de-a 14-a ediții a Concursului internațional de pian "Van Cliburn", imprimă pentru casa de discuri Harmonia Mundi și cântă în compania marilor muzicieni ai lumii, între ei Yuri Bashmet și Vladimir Spivakov. Concertul de duminică se deschide cu selecțiuni din ciclul "Hundrad Hardingtonar" op. 151 de Tveitt și se încheie cu Simfonia a II-a op. 61 în Do major de Robert Schumann. La pupitrul dirijoral se va afla, din nou, Miguel Harth-Bedoya, care i-a vorbit Corinei Rădoi despre experiența concertelor live:

"Concertele live reprezintă acea primă și ultimă întâlnire cu muzica. Imposibil de copiat, cu neputință de repetat și în plus la pachet cu o încântătoare așteptare a necunoscutului - stai și te întrebi cum se va desfășura de această dată o anumită lucrare, cum o să fie așezată în contextul serii de către interpret. Aici și doar aici găsești frumusețea și misterul concertelor live care se întâmplă o singură dată."

Miguel Harth-Bedoya, dirijor peruan, în prezent dirijorul-șef al Orchestrei Simfonice Radio din Oslo. Concertul din 25 septembrie poate fi urmărit și în transmisiune directă la Radio România Muzical și Radio România Cultural, de la ora 19.00. Comentează Andreea Chiselev.

Irina Cristina Vasilescu


*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Luni, 26 septembrie…

… Orchestra Națională Radio va susține primul dintre cele două concerte pe care le oferă în actuala ediție. La Sala Radio, violoncelistul Răzvan Suma va fi solistul ansamblului în Concertul nr. 1 în Do major de Joseph Haydn, urmând ca în partea a doua a serii să fie interpretată una dintre cele mai îndrăgite pagini vocal-simfonice - "Carmina Burana" de Carl Orff, opus prezentat cu participarea Corului Academic Radio și a Corului de Copii Radio. Dirijorul acestui concert va fi Cristian Măcelaru, muzician cu o spectaculoasă activitate în Statele Unite ale Americii, dirijor în rezidență al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, printre primele cinci ansambluri de gen ale Americii.

Dirijorul Cristian Măcelaru: "Un lucru care-mi place foarte mult și motivul pentru care mă reîntorc la Orchestra Națională Radio în fiecare an e faptul că, de fiecare dată când revin, tot mai mult ne apropiem de o creație care să fie satisfăcătoare, cred eu, și pentru public, și pentru cei de pe scenă, și pentru mine."

Soprana rusă Olga Pudova, tenorul sud-african Sunnyboy Dladla și baritonul Șerban Vasile vor fi soliști în "Carmina Burana" de Carl Orff.

Concertul Radiro din 26 septembrie începe la ora 19,00 și este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Lucian Haralambie


*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Ziua de marți, 27 septembrie 2016…

… aduce în atenția publicului bucureștean un alt concert extrem de atractiv din cadrul evenimentului muzical românesc al anului. Atunci veți putea urmări cea mai veche orchestră radio din Germania - anume Orchestra Simfonică MDR Leipzig. Aceasta va fi condusă la București de dirijorul ei principal, Kristijan Järvi, cel care este și directorul de onoare al Festivalului RadiRo. Solist al serii va fi tânărul pianist rus Denis Kozhukhin, unul dintre cei mai promițători artiști ai noii generații. La cei 30 de ani, muzicianul are o experiență scenică vastă, printre cei cu are a colaborat numărându-se Leonidas Kavakos, Renaud și Gautier Capuçon, Janine Jansen, Vadim Repin.

Programul serii va fi unul foarte divers, pornind de la muzica minimalistă a lui Steve Reich la poeticitatea lui Schumann, trecând prin spectacolul celui de-al 4-lea concert de Rachmaninov.

Dirijorul Kristijan Järvi: "Orchestrele radio înseamnă mai mult decât orchestre radio în ziua de astăzi. Ele sunt, în general, orchestre media ce comunică prin diverse mijloace cu publicul. Acum, prin intermediul internetului, televiziunii și radioului, putem atinge un număr și mai mare de oameni, unii dintre ei fără implicare anterioară în viața de concert. Ideea a rămas așadar, dar formatul s-a schimbat foarte mult."

Concertul de marți, 27 septembrie, de la Sala Radio, începe la ora 19,00 și va putea fi urmărit în transmisiune directă la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Radu Mihalache


*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Miercuri, 28 septembrie…

… Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig va reveni pe scena Sălii Radio pentru a susține cel de-al doilea concert oferit în actuala ediție. Ansamblul va fi condus, și de această dată, de către dirijorul său principal, Kristjan Järvi, cel care este și directorul de onoare al Festivalului RadiRo.

Pianistul Stefano Bollani, un muzician foarte activ și pe scena de jazz, acolo unde a colaborat cu Enrico Rava (mentorul său), Richard Galliano și Chick Corea, va fi solistul ansamblului în acest concert. Muzicianul de 44 de ani născut la Milano va interpreta celebra "Rhapsody in Blue" de George Gershwin.

Pianistul Stefano Bollani: "Rhapsody in Blue este în opinia mea o piesă extraordinară pentru că lasă solistului posibilitatea de a improviza. Până la urmă asta a făcut și Gershwin în 1924, atunci când a fost interpretată pentru prima dată lucrarea. Mă bucur că am ocazia să o cânt alături de această orchestră și de Kristjan Järvi pentru că el este un artist care nu stabilește granițe atunci când vine vorba despre muzică. Avem aceeași atitudine față de această artă și o energie asemănătoare."

Patru interludii din opera Intermezzo de Richard Strauss și Suita din muzica baletului Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski vor completa programul celui de-al doilea concert susținut de Orchestra Simfonică MDR Leipzig în cadrul Festivalului RadiRo.

Concertul Radiro din 28 septembrie începe la ora 19:00 și este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Lucian Haralambie

*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

În 29 septembrie…

…cel de-al șaptelea concert al Festivalului RadiRo - evenimentul muzical al toamnei - va aduce în fața publicului bucureștean vedete de talie internațională. Este vorba despre celebrul violonist Gidon Kremer și de dirijorul Cornelius Meister. Cei doi vor fi însoțiți pe scenă de Orchestra Simfonică Radio Viena, un ansamblu dedicat muzicii secolului al XIX-lea, dar și creațiilor contemporane.

Dirijor principal al acesteia este, din 2010, Cornelius Meister:
"Mă simt foarte norocos să revin în România căci am păstrat amintiri extraordinare legate de felul în care a fost primită aici Simfonia a VIII-a de Mahler (interpretată împreună cu ansamblurile orchestrale și corale ale Radio-ului din București). A fost o experiență cu totul deosebită. Mă simt foarte norocos să pot reveni și să ofer și Orchestrei Simfonice Radio din Viena ocazia de a cunoaște pentru prima dată publicul din București!"

Printre marii violoniști ai lumii, Gidon Kremer a avut, probabil, cariera cea mai puțin convențională. Repertoriul lui Gidon Kremer este neobișnuit de vast, cuprinzând lucrările de referință ale muzicii clasice și romantice dedicate viorii, dar și lucrări recente, de secol XX și XXI, compuse de maeștri ai muzicii contemporane ca Henze, Berg și Stockhausen. În 29 septembrie 2016, la Sala Radio îl veți putea audia interpretând concertul pentru vioară și orchestră de Mieczysław Weinberg. Această lucrare va fi încadrată de Inseln de Gerald Resch și de Simfonia nr. 1 în mi minor op. 39 de Jean Sibelius.

Radu Mihalache


*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Concertul din 30 septembrie…

… va fi susținut, la Sala Radio, de Orchestra Națională Radio, ansamblu înființat în urmă cu 88 de ani, odată cu lansarea postului public de Radio, care a marcat evoluția interpretării și difuzării muzicii simfonice în România. Repertoriul ansamblului este unul vast și divers, pe afișele concertelor regăsindu-se genuri muzicale reprezentative de la creația barocă la cea contemporană. În concertul din Festivalul RadiRo, Orchestra Națională Radio va interpreta lucrări de Benjamin Britten, Samuel Barber și Johannes Brahms, avându-l ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai României, care se implică în organizarea unor turnee naționale de mare succes și dorește să ajungă la publicul larg prin metode neconvenționale, îmbinând profesionalismul cu inovația. El nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă.

Violonistul Alexandru Tomescu și Orchestra Națională Radio vor evolua în 30 septembrie sub bagheta dirijorului Leo Hussain, în prezent dirijor principal la Opera de Rouen Haute-Normandie. În stagiunea 2015-2016, muzicianul britanic a debutat la Covent Garden cu "Oedipe" de Enescu și a dirijat în Festivalul "Enescu" de la București, fiind deci apropiat de lumea muzicală românească.

Leo Hussain:
"Cred că este o idee foarte interesantă, pentru că orchestrele radiofonice tind să aibă propria personalitate. Din ce am observat, ansamblurile radio au tendința să fie mai flexibile și mai curajoase din punct de vedere repertorial. Așa că, un festival dedicat orchestrelor radio este o idee extraordinară, pentru că, nu-i așa, acestea sunt de cele mai multe ori orchestre cu adevărat fantastice."

Concertul dirijat de Leo Hussain în Festivalul RadiRo va fi transmis în direct pe 30 septembrie, de la ora 19.00, de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Monica Isăcescu

 

 

*

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Concertul de închidere RadiRo 2016

Evenimentul muzical al toamnei se va încheia sâmbătă, 1 octombrie, atunci când pe scena Sălii Radio va urca BBC Concert Orchestra. Ansamblul va fi condus în concertul RadiRo de Barry Wordsworth, dirijor principal al orchestrei începând din 1989 și care are, din 2006, calitatea de dirijor de onoare al ansamblului.

Barry Wordsworth: "RadiRo este o idee minunată, deoarece lucrul cu adevărat important pe care trebuie să îl facă orchestrele radio este să iasă din studioul de înregistrări și să își susțină live concertele, în fața unui public viu, pentru a simți astfel contactul cu oamenii pentru care cântă, și pentru ca oamenii care ascultă de acasă să poată și ei simți prezența acestui public. Aș vrea să adresez tuturor celor implicați în Festivalul RadiRo mult succes în această aventură!"

Lucrări de Hector Berlioz, Benjamin Britten și Aaron Copland fac parte din programul acestui ultim eveniment RadiRo în care va fi prezentat și un opus în primă audiție - Concertul într-un act pentru vioară și orchestră de Guy Barker. De asemenea, o lucrare pentru orchestră cu solo de cimpoi va fi interpretată în Studioul "Mihail Jora". Soliști vor fi membri ai BBC Concert Orchestra: violonistul Charles Mutter, flautista Ileana Ruhemann și Rob Jordan - cimpoi.

Concertul RadiRo din 1 octombrie începe la ora 19:00 și este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Lucian Haralambie