Arhivă : Evenimente Înapoi

Muzică clasică în sate și orașe cu Vioara lui Enescu

Publicat: miercuri, 7 Septembrie 2016 , ora 12.24

Doi muzicieni excepționali, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuși George Enescu, entuziasm, energie și dorința de a duce muzica mai departe, aceastea ar putea fi pe scurt cuvintele ce definesc Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016.

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparținut compozitorului, este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu în patrimoniul căruia se află. Anul acesta va pleca, pentru a cincea oară, prin satele și orașele României.

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail vor fi protagoniștii acestei noi aventuri muzicale, menită să valorifice moștenirea marelui muzician care, la vremea sa, a cântat în școli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar și să convingă cât mai mulți oameni de frumusețea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea și sufletelor oamenilor simpli și copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.

Urmând acest model, violonistul Gabriel Croitoru și-a propus în turneele sale, să ajungă în cât mai multe localități din România. În unele sate și chiar orașe mici, nu ajunsese până acum niciodată un turneu de muzică clasică, spectatorii nu pășiseră într-o sală de concert sau nu văzuseră instrumente pe viu, dar peste tot reacțiile au fost entuziaste, ceea ce i-a determinat pe cei doi muzicieni să continue acest proiect. "Eu și Horia suntem niște mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor și cred că am reușit." (G. Croitoru)

"Mi-a plăcut foarte mult. Avem ocazia foarte rar din păcate. A fost extraordinar. Și muzica live e mai deosebită decât la televizor sau la radio". "Excepțional a fost. Excepțional. De la Cluj am venit. Am aflat așa într-o secundă și într-un minut am fost în Viișoara." "Profităm cât putem de seri din acestea, liniștite. Uităm." "M-a fermecat vioara. Se vede că e din 1731, deci e o vioară așa de prețioasă pentru că o rezistat în atâta timp și cântă din ce în ce mai bine", au spus anul trecut spectatorii din Viișoara, jud. Cluj, localitate care va fi și pe traseul turneului de anul acesta.

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian de E. Elgar, G. Enescu, H. Provost,P. de Sarasate, Fr. Kreisler, Cl. Debussy, S. Prokofiev, M. Ravel, E. Chausson ș.a

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro

ITINERAR TURNEU:

9 septembrie, ora 19.00, Alba Iulia, Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail

10 septembrie, ora 19.00, Câmpia Turzii, Palatul Cultural "Ionel Floașiu"

11 septembrie, ora 19.00, Comuna Viișoara, jud. Cluj, Casa de Cultură

13 septembrie, ora 16.00, Comuna Cumpăna, Jud. Constanța, Casa de cultură

13 septembrie, ora 19.00, Comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța,

Centrul pentru Tineret "Mihail Kogălniceanu"

14 septembrie, ora 19.00, Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu"

15 septembrie, ora 19.00, Pitești, Sala Filarmonicii

16 septembrie, ora 19.00, Comuna Aninoasa, jud. Dâmbovița, Centrul Cultural Aninoasa

18 septembrie, ora 19.00, București, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19.00, București, Sala Radio

1 octombrie, ora 19.00, Deva, Teatrul de Artă

Un proiect: Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri: creart- CENTRUL DE CREAȚIE, ARTĂ ȘI TRADIȚIE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI", Muzeul Național George Enescu

Transportator oficial : Dacia

Sponsori: Vimetco-Alro

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional, Radio România Cluj, Radio România Constanța, România Liberă, Observator Cultural,România TV, Cațavencii, Șapte Seri, Agenția de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali:

Municipiul Alba Iulia, Primăria și Consiliul Local Viișoara, Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii, Primăria și Consiliul Local Cumpăna, Primăria Mihail Kogălniceanu, Primăria Slatina, Centrul Cultural "Eugen Ionescu", Centrul Inter-Art România, Filarmonica de Stat din Pitești, Primăria Deva, Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Centrul Cultural Aninoasa, Primăria Comunei Aninoasa, Asociația Rei Culturae Fautores