ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Violonistul Gabriel Croitoru și romanțele lui Beethoven, la Sala Radio

Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2015 , ora 10.22

Bach, Beethoven și Mozart sunt cei trei "titani" ai repertoriului simfonic reuniți în concertul Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 9 decembrie, ora 19.00, la Sala Radio, eveniment derulat sub bagheta lui Răsvan Cernat și cu participarea violonistului Gabriel Croitoru.

În programul serii veți avea ocazia să ascultați cele două romanțe pentru vioară și orchestră compuse de Beethoven, în interpretarea lui Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio ce deține dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național "George Enescu". Repertoriul serii cuprinde și Suita a doua în si minor de Bach - solo flaut: Marian Olaru - și una dintre creațiile mozartiene: Simfonia nr. 39 în mi bemol major.

Provenit dintr-o familie cu tradiție în domeniul muzical - nepot al sopranei Margareta Metaxa, membră fondatoare a Operei Române - RĂSVAN CERNAT a urmat cursuri de perfecționare cu dirijorul Franco Ferrara la Veneția și cu Sergiu Celibidache la Bologna și Paris. După debutul dirijoral, petrecut în 1975, au urmat concerte foarte apreciate alături de orchestrele simfonice din toate orașele mari ale țării, precum și turnee peste hotare.

Titular al Filarmonicii "Gheorghe Dima" din Brașov, apoi al Operei Naționale din Iași, Director Artistic, Prim Dirijor și Director General al Operei Naționale Române din București, Director și Prim Dirijor al Filarmonicii "Marea Neagră" din Constanța, Director General și Prim Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, Prim Dirijor al Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Chișinău, Răsvan Cernat are la activ peste 1500 de concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă și balet. A susținut concerte, spectacole și turnee în Japonia, Franța, Italia, Spania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Grecia, Germania, Rusia ș.a. A compus muzică de cameră, lieduri și muzica pentru șapte filme de lung metraj (două dintre ele aducându-i premiul Asociației Cineaștilor). A înregistrat muzică de scenă și de film, lucrări simfonice și de balet.

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariții scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susținut mai multe turnee naționale de anvergură, sub titlul "Duelul viorilor" (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și "Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.