ACUM:
13.00
Info buletin muzical
Știrile muzicale ale zilei.
Urmează: 13.05 Polifonii Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Apoi: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Răzvan Suma, Rafael Butaru, Rebeca Omordia și Orchestra Națională Radio: concert dedicat Zilei Naționale a României

Publicat: luni, 23 Noiembrie 2015 , ora 11.12

Vineri, 27 noiembrie, ora 19.00, Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Veți avea ocazia să îi aplaudați pe Nicolae Moldoveanu - care a dirijat mari orchestre, ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda sau orchestrele BBC - violonistul Rafael Butaru - concertmaestru al orchestrei Operei Naționale București și al Orchestrei Române de Tineret, pianista Rebeca Omordia - care și-a construit o frumoasă carieră concertistică mai ales în Marea Britanie și violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cunoscut publicului din întreaga țara grație turneelor sale naționale "Vă place Bach?", "Vă place Brahms?" și "Vă place tango?".

Concertul Orchestrei Naționale Radio vă propune reîntâlnirea cu una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului simfonic rus: suita Tablouri dintr-o expoziție, semnată deMusorgski. Dedicată unui bun prieten pictor dispărut la doar 39 de ani, lucrarea compusă în numai șase săptămâni descrie un tur imaginar printre tablourile afișate la expoziția închinată artistului, de la Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg. În repertoriul serii veți asculta, de asemenea, cunoscuta uvertură a operei Freischütz (în traducere liberă: "trăgătorul de elită''), semnată de compozitorul german Carl Maria von Weber, considerată prima creație lirică importantă a romantismului german. În programul serii, îi veți aprecia pe cei trei soliști invitați în lucrarea compozitorului Paul Constantinescu: Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, creat în 1963.


NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care și-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internațională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituții de învățământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale), la Basel și Berna și în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără și Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Națională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoția, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga etc.


Violonistul RAFAEL BUTARU, în prezent concertmaestru al Operei Naționale București și al Orchestrei de Tineret a României, a absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și la numai 24 de ani a fost numit concertmaestru al teatrului liric din același oraș. Atras de muzica de cameră, Rafael Butaru este concertmaestru sau membru al formațiilor camerale AD HOC, "Opera Group Project" sau Trio Axis Mundi, formație alături de care a câștigat, în 2008, Premiul I la Concursul Internațional de Clarinet "Saverio Mercadante" din Italia. În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezență constantă în cadrul stagiunilor din țară, concertând alături de Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Operei Naționale din Cluj-Napoca, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii de Stat din Brașov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu etc.


În august 2014, RĂZVAN SUMA, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012, Răzvan Suma a susținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.


REBECA OMORDIA
s-a născut la Craiova în 1983, mama sa fiind româncă, iar tatăl nigerian. Marele premiu 'Delius Prize' câștigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în fața primului ministru al Marii Britanii la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizația prințului de Wales "Princes' Trust" precum și în săli de concert din Londra ca Wigmore Hall, Kings Place, St Martin in the Fields. A fost invitată să cânte în fața personalităților oficiale a 80 țări africane la a 50-a aniversare a organizației Uniunii Africane (African Union) la Londra.


Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.