ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Dorantes. Interacción - Jazz flamenco la Sala Radio

Publicat: marți, 20 Octombrie 2015 , ora 10.52

"Dorantes. Interacción" este titlul combinației "incendiare" a două genuri muzicale: jazz și flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros și de care vă veți bucura în concertul susținut sâmbătă, 24 octombrie, ora 19.00, de pianistul spaniol Dorantes, la Sala Radio! Prezentat în colaborare cu Institutul "Cervantes" din București, cu sprijinul Ambasadei Spaniei și al Tourspain Viena, evenimentul intitulat "Dorantes. Interacción - Jazz flamenco" îl va aduce pe scena bucureșteană pe artistul spaniol, alături de Leonor Leal Chamorro - dans flamenco și Javi Ruibal - percuție.

Cunoscutul pianist spaniol a adus pe scenele internaționale o abordare muzicală cu totul inedită: o sinteză între flamenco-ul tradițional, muzica clasică și cea de avangardă. Artistul spaniol are o istorie personală care se îmbină cu tradiția flamenco-ului. Născut la Sevilla în 1969, într-o familie prestigioasă din lumea flamenco-ului, cu o linie lungă de artiști legendari, Dorantes a absorbit rădăcinile flamenco-ului acasă. Riguros în ceea ce privește tehnica, inovator în compoziție și perfect în execuție, abordarea lui Dorantes l-a făcut să ajungă un nume important în lumea pianului de flamenco, deschizând o cale nouă în istoria pianului.

Dorantes este un muzician laureat cu multe premii, aclamat drept unul dintre cei mai interesanți și captivanți pianiști și compozitori de flamenco din lume. Și-a făcut debutul profesional pe scenă la vârsta de 22 de ani, la Palatul Regal din Sevilla, cu Regele și Regina Spaniei în audiență.

Dar abia în 1998, când prima sa creație muzicală - Orobroy - a fost lansată, artistul a ajuns în atenția publicului și a criticilor, puritanii lăudându-i tehnica și fanii aplaudându-i inovația curajoasă. De la acest punct încolo, muzica sa a fost considerată "flamenco-ul secolului douăzeci și unu".

Dorantes a fost numit Protector al Fundației Naționale pentru Cultura Gitano de către Ministrul Culturii din Spania, o distincție acordată exclusiv marilor muzicieni de flamenco. Ca muzician și compozitor renumit, Dorantes a fost apreciat și în alte ipostaze. A lucrat ca regizor, producător și aranjor pentru Gabriel Garcia Marquez, folosind texte din creația sa, Cuando Lebrijano canta, se moja el agua. În 2014 i-a fost conferită distincția Joaquín Master of the Order of Performing Arts în Andalusia.

Alături de Dorantes, o veți aplauda pe Leonor Leal, una dintre cele mai importante dansatoare și coregrafe din generația sa datorită personalității sale, a tehnicii impecabile și a capacității ei de improvizație. Leonor Leal a absolvit secția de Dans Clasic și Spaniol la Royal Academy of Dancing și la Conservatorio Profesional de Danza din Sevilla. Este o dansatoare care pornește de la tradiția flamenco pentru a construi un discurs modern, contemporan. În 2011 a obținut premiul pentru cel mai bun artist la debut, la Festivalul din Jerez, iar datorită proiectelor scenice individuale pe care le-a dezvoltat a atras atenția unor dansatori de mare renume, precum Javier Barón sau Antonio Canales, alături de care a lucrat.

Prin spectacolul Interacción, Dorantes va oferi publicului de la București o călătorie prin cele mai semnificative părți ale repertoriului său, iar Leonor Leal va așeza dansul flamenco în slujba limbajului muzical. Un spectacol în care se întâlnesc doi artiști ce au în comun o aceeași vocație, talent și capacitate de a improviza.


Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com