ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Vioara lui George Enescu se aude în liceele bucureștene

Publicat: vineri, 9 Octombrie 2015 , ora 9.22
Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparținut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Național George Enescu (care o pune la dispoziție și în patrimoniul căruia se află) și va merge de această dată în cinci licee bucureștene. Proiectul inedit "Vioara lui George Enescu în licee", va avea loc în perioada 12-16 octombrie la: Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica "Henri Coanda"; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.

Proiectul este finanțat prin Programul "Ești București" de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București - ARCUB, Primăria Municipiului București, este organizat de Fundația Culturală Marconi, in parteneriat cu: Muzeul Național "GEORGE ENESCU și liceele gazdă.

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail vor fi protagoniștii acestei noi aventuri muzicale menită să valorifice moștenirea marelui compozitor care, la vremea sa, a cântat în școli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar și să convingă cât mai mulți oameni de frumusețea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea și sufletelor oamenilor simpli și copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.

Acum vioara lui Enescu va răsuna în liceele bucureștene, în încercarea de a le oferi celor tineri o mostră de muzică de cea mai bună calitate și pentru a le trezi dorința de a o asculta apoi și în sala de concert.

Violonistul Gabriel Croitoru și-a propus în turneele sale, așa cum a făcut și marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe localități din România. Aceste călătorii i-au rămas în memorie mai ales datorită întâlnirii cu elevii din satele românești: "Erau extrem de plăcut impresionați. Am făcut un fel de lecții deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alții nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră și dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert și tot este un câștig. Eu și Horia suntem niște mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor și cred că am reușit." (Gabriel Croitoru)

La rândul său, profesor fiind, Gabriel Croitoru înțelege să lase, la rândul său, moștenirea altor generații și de aceea continuă acest demers în cele cinci licee, prilejuind elevilor șansa de a asculta sunetul minunat al viorii Guarneri del Gesu, supranumită "Catedrala" și un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian: Elgar - Salut d'amour ; Provost - Souvenir de Vienne; Kreisler - Tambourin chinois; Sarasate - Zapateado; Kreisler - Caprice viennois; Enescu - Lăutarul; Kreisler - Liebesleid; Kreisler - Liebesfreud; Kreisler - Mic marș vienez.

Amănunte pe www.streetartmuzical.fundatiamarconi.ro, www.vioaraluienescu.ro

Parteneri media: RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA BUCUREȘTI FM, AGENȚIA DE CARTE.RO, OBSERVATOR CULTURAL, ȘAPTE SERI